Direct naar inhoud
Souparna Lahiri

Europarlementariërs stellen vragen over kinderarbeid in schoenenindustrie

Gepubliceerd op:

In juni 2012 verscheen het SOMO-rapport ‘Waar de schoen wringt’, dat geschreven is in opdracht van de campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’. Naar aanleiding van dit rapport hebben de Europarlementariërs Ria Oomen-Ruijten (CDA) en Thijs Berman (PvdA) aan de Europese Commissie én aan de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Ashton een serie vragen gesteld over kinderarbeid in de schoenenindustrie.

Waar de Schoen Wringt

In het rapport is de productieketen van en de internationale handel in leren schoenen in kaart gebracht. De centrale vraag van het onderzoek was of er kinderarbeid voorkomt in de productie van merkschoenen voor de Europese markt. Na veldonderzoek in China bleek duidelijk dat kinderen een rol spelen in de productie van leren schoenen voor de export en ook in die van bekende internationale merken voor de Europese markt. De kinderen werken voornamelijk in kleine werkplaatsen die productiewerk uitvoeren dat aan hen is uitbesteed door grote schoenenbedrijven die produceren voor de exportmarkt. Slechts twee van de 21 onderzochte merkschoenenbedrijven op de Nederlandse markt hebben een publiekelijk beschikbaar beleid dat aandacht besteedt aan kinderarbeid in de productieketen van leren schoenen.

Lees hier het SOMO-rapport ‘Waar de Schoen Wringt’. De gestelde vragen kun je lezen op de website(opens in new window) van de campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’.

Meer informatie nodig?

Partners

Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.