Direct naar inhoud

Essent in handen van Duitse kolenboer

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Amsterdam, Nederland — Deze week werd bekend dat het Duitse energiebedrijf RWE het Nederlandse Essent gaat overnemen. Daarmee wordt Essent onderdeel van een bedrijf dat volop investeert in nieuwe kolencentrales. Ook geniet RWE een dubieuze reputatie op het gebied van kernenergie, terwijl de helft van kerncentrale Borssele in zijn handen dreigt te vallen.

De Graadmeter voor Energiebedrijven(opens in new window) laat zien dat RWE na E.ON het vuilste energiebedrijf in Nederland is. RWE wekt de minste groene stroom op en investeert vooral in vervuilende kolencentrales, waaronder een grote centrale in de Groningse Eemshaven. Essent is juist na Eneco het schoonste energiebedrijf. Maar de overname door RWE is de doodsteek voor de duurzaamheidsambities van Essent.

Dubieuze praktijken in kerncentrales
Daarnaast geniet RWE een zeer dubieuze reputatie op het gebied van kernenergie. RWE kent een geschiedenis vol incidenten met zijn Duitse kerncentrales. Zoals het ongeluk in Biblis in 1987 wat bijna tot een levensgevaarlijke situatie leidde. Ook andere ongelukken in Duitse kerncentrales tonen aan dat RWE het niet zo nauw neemt met de veiligheid.

Kerncentrale op een breuklijn
Bovendien is RWE betrokken bij de bouw van een nieuwe kerncentrale van Russische makelij in het Bulgaarse Belene. Dit is een omstreden project omdat in het gebied waar de centrale gebouwd zal worden aardbevingen voorkomen. De veiligheid van deze kerncentrale kan niet gegarandeerd worden, maar RWE lijkt dat niet zo erg te vinden. Greenpeace voert al jaren actie tegen de bouw van deze centrale.

Kerncentrale Borssele in handen van RWE?
Essent is voor 50% eigenaar van kerncentrale Borssele. Minister Van der Hoeven van Economische zaken heeft de wens uitgesproken Borssele in Nederlandse handen te willen houden. Maar helaas kan zij dit niet afdwingen. Delta – die de eigenaar is van de overige 50% – heeft aangeboden de aandelen van Essent over te willen nemen. Het is nog maar de vraag of RWE hiermee akkoord gaat. Zo niet, dan zal Borssele geëxploiteerd worden door een energiebedrijf dat het er niet voor schroomt risico’s te nemen op het gebied van kernenergie.

Houd de overname tegen!
De overname is nog niet 100% zeker, omdat de aandeelhouders (provincies en gemeenten) het nog kunnen tegenhouden. Greenpeace schrijft op dit moment een brief naar de aandeelhouders om ze op hun verantwoordelijkheden te wijzen. Greenpeace roept ze op niet toe te staan dat een vuil en onbetrouwbaar bedrijf als RWE straks kolencentrales in hun achtertuin gaat zetten.

Greenpeace zal doorgaan met actie voeren tegen nieuwe kolencentrales en zal ook de veiligheid van kerncentrale Borssele scherp in de gaten houden.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.