Direct naar inhoud

Energiebedrijven investeren massaal in klimaatramp

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Energiebedrijven hebben maling aan het klimaatprobleem. Ze blijven investeren in kolencentrales en kernenergie. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in opdracht van Greenpeace.

“Als energiebedrijven op deze voet doorgaan, stevenen we af op een klimaatramp,” aldus Rolf Schipper, campagneleider Klimaat en Energie van Greenpeace. “De overheid is nu aan zet om de energiebedrijven met ambitieus en duidelijk klimaatbeleid de omslag naar schone energie te laten maken. Door in Kopenhagen te pleiten voor een sterk klimaatakkoord, kan premier Balkenende de koers uitzetten naar een schone energievoorziening.”

Na de overnamegolf op de Nederlandse energiemarkt staat er nog maar één energieproducent in het groen op de Graadmeter. Net als vorig jaar scoort Eneco op de Greenpeace-ranglijst het best. Essent, dat vorig jaar nog positief uit de ranking kwam, is overgenomen door het milieuvervuilende RWE. Het samengevoegde bedrijf is daardoor in het rood gekomen. Door de plannen voor de bouw van een gigantische nieuwe kerncentrale gaat het Zeeuwse Delta het hardst achteruit. Het kernenergiebedrijf eindigt daarmee net onder de Duitse kolenstroomgigant E.on, die net als vorig jaar als meest vervuilende energiebedrijf de ranglijst aanvoert.

Vandaag reikt Greenpeace in Zeeland een prijs uit aan Delta, de snelste stijger op de Graadmeter. Greenpeace wil dat Delta de plannen voor de nucleaire megacentrale van tafel veegt en de miljarden investeringskosten gebruikt voor het bouwen van windparken voor de Zeeuwse kust. Kernenergie blokkeert de omslag naar schone energie en is te laat en te duur om het klimaatprobleem aan te pakken

Greenpeace roept consumenten op te kiezen voor een energieleverancier die wél fors investeert in schone energie. Duizenden mensen schrijven dezen dagen op initiatief van Greenpeace naar hun energieleverancier om hen te wijzen op hun slechte positie in de Graadmeter en hen te vragen om meer te investeren in schone energie.

Voor de graadmeter en toelichting zie de website van Greenpeace(opens in new window) . De graadmeter is gebaseerd op het SOMO-rapport Sustainability in the Dutch Power Sector.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Een lijst met berichten

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.