Direct naar inhoud

EenVandaag: Nederland superbelastingparadijs

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Nederland is wereldleider belastingvoordeel voor internationale bedrijven. Ons land is het op een na belangrijkste belastingparadijs voor multinationals. Een EenVandaag-uitzending met onder andere Rodrigo Fernandez van SOMO.

De Rolling Stones, U2, Boeing, US Steel, Walt Disney, Johny Walker: ze komen niet uit Nederland maar betalen hier wel hun belasting. Nederland verdient miljoenen aan de komst van dit soort multinationale bedrijven die een veilige haven zoeken omdat ze in eigen land hogere belastingen moeten betalen. Ze produceren hier niets, maar hebben een kantoor (‘postbus’) voor de belasting.

Nederland staat opnieuw bovenaan de wereldranglijst van ‘tax havens’, volgens een vandaag gepubliceerd onderzoek van ActionAid(opens in new window) . En dat is goed voor de staatskas. Maar er kleven ook bezwaren aan. ‘Belastingparadijzen’ als Nederland, Ierland en Luxemburg onttrekken veel belasting aan de landen waar bedrijven hun werk doen. De Amerikanen zijn niet blij met Nederland en ook ontwikkelingslanden hebben kritiek op ‘tax havens’ als Nederland. Zij zien hun belastinginkomsten wegvloeien.

EenVandaag sprak Willem Vermeend, internetondernemer en bijzonder hoogleraar Europees Fiscaal Recht. Hij was als staatssecretaris van Financiën in het verleden betrokken bij het creëren van het huidige belastingklimaat. Ook Nick Shaxson, die in zijn boek ‘Treasure Islands’(opens in new window) harde kritiek heeft op belastingparadijzen, laat zijn licht schijnen op Nederlands’ nummer twee positie. En er wordt gesproken met financieel geograaf Rodrigo Fernandez van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Bekijk de EenVandaag uitzending van 14 oktober 2011:

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.