Het ontstaan van digitale monopolies

Dit rapport onderzoekt de financiële cijfers achter de zeven grote Big Tech bedrijven Alphabet (Google), Apple, Amazon, Facebook, Microsoft, Alibaba en Tencent. We selecteerden deze bedrijven op basis van hun ongekende omvang; op het moment van publicatie bedroeg de waarde van elk van de zeven bedrijven meer dan US$500 miljard, in sommige gevallen meer dan US$1 biljoen, of zelfs bijna US$2 biljoen.

Daarnaast bekijkt dit rapport de bedrijfsmodellen van deze zeven door de ‘financialiserings-lens’; de mate waarin de sector zijn focus heeft verschoven van producent naar investeringsmaatschappij. Het rapport stelt dat de financialisering van Big Tech het belangrijkste voorbeeld is van een wereldwijde verschuiving in de richting van monopolisering en rentiership. rentenieren: inkomen ontvangen uit bezit, niet uit productie, verkoop of dienstverlening

De snelheid waarmee de sector zich heeft ontwikkeld tot een economisch en politiek brandpunt, en onmisbaar lijkt te zijn geworden in het dagelijks leven, staat in schril contrast met het veel tragere tempo waarin maatschappelijke organisaties en de beleidsmakers het transformatieve karakter van deze bedrijven hebben kunnen doorgronden.

lees meer minder
publication cover - De financialisering van Big Tech-bedrijven
wilt u een donatie doen?