Foto:SOMO/Frans Schupp

De COVID-19 pandemie wordt een krachtige katalysator voor de macht van Big Tech bedrijven, net als de financiële crisis van 2008 dat eerder al was. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek naar de bedrijfsmodellen van Alphabet (Google), Apple, Amazon, Facebook, Microsoft, Alibaba en Tencent. Het verwerven van een monopolie-positie is geen ‘weeffout’, maar een doelbewuste strategie van de zeven bedrijven in het onderzoek.

Big Tech-bedrijven onderscheiden zich op veel manieren van andere sectoren: ze maken meer winst, hebben meer financiële activa tot hun beschikking en volgen een bedrijfsmodel dat sterk steunt op immateriële activa zoals octrooien en goodwill. De financiële middelen (activa en schulden) die deze bedrijven tot hun beschikking hebben wordt ingezet om andere ICT-bedrijven op te kopen en de eigen activiteiten te verbreden.

“De financiële macht van deze bedrijven is ongekend. Nieuwe ICT-bedrijven hebben geen schijn van kans om groot te worden, en een serieuze concurrent van de bestaande grootmachten te worden. Voordat het zo ver is, zijn ze namelijk al opgekocht”, aldus onderzoeker Ilke Adriaans.

Belangrijkste feiten uit het rapport:

  • De financiële crisis van 2008 was een katalysator voor marktconsolidatie;
  • De totale schuld steeg van US$1 miljard in 2007 tot US$295 miljard in 2019;
  • De financiële activa stegen van US$67 miljard in 2007 tot US$740 miljard in 2019;
  • De waarde van de goodwill (exclusief Apple) is gestegen van US$7 miljard in 2007 tot US$149 dollar in 2019;
  • De zeven Big Tech-bedrijven in dit rapport hadden in totaal 310 dochterondernemingen in belastingparadijzen zoals Hong Kong, Ierland en de Britse Maagdeneilanden;
  • Tussen 2015-2019 betaalden de zeven bedrijven in dit rapport meer dan US$14 miljard aan werknemersvergoedingen gebaseerd op aandelen.