Direct naar inhoud
SOMO/Frans Schupp

COVID-19 pandemie versterkt de monopoliepositie van Big Tech-bedrijven

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Rodrigo Fernandez
Geschreven door: Reijer Hendrikse
Geschreven door: Tobias J. Klinge
Gepubliceerd op:

De COVID-19 pandemie wordt een krachtige katalysator voor de macht van Big Tech bedrijven, net als de financiële crisis van 2008 dat eerder al was. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek naar de bedrijfsmodellen van Alphabet (Google), Apple, Amazon, Facebook, Microsoft, Alibaba en Tencent. Het verwerven van een monopolie-positie is geen ‘weeffout’, maar een doelbewuste strategie van de zeven bedrijven in het onderzoek.

De financialisering van Big Tech-bedrijven

Big Tech-bedrijven onderscheiden zich op veel manieren van andere sectoren: ze maken meer winst, hebben meer financiële activa tot hun beschikking en volgen een bedrijfsmodel dat sterk steunt op immateriële activa zoals octrooien en goodwill. De financiële middelen (activa en schulden) die deze bedrijven tot hun beschikking hebben wordt ingezet om andere ICT-bedrijven op te kopen en de eigen activiteiten te verbreden.

“De financiële macht van deze bedrijven is ongekend. Nieuwe ICT-bedrijven hebben geen schijn van kans om groot te worden, en een serieuze concurrent van de bestaande grootmachten te worden. Voordat het zo ver is, zijn ze namelijk al opgekocht”, aldus onderzoeker Ilke Adriaans.

Belangrijkste feiten uit het rapport:

 

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Rodrigo Fernandez
Geschreven door: Reijer Hendrikse
Geschreven door: Tobias J. Klinge
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.