Nederland mag dan bekend staan als een tolerant, nuchter en gezellig landje, in werkelijkheid heeft ons land een zeer donkere keerzijde: het is een belastingparadijs. Jaarlijks sluizen 12.000 brievenbusfirma’s maar liefst € 4.000 miljard door Nederland heen en die bedrijven betalen nauwelijks belasting.

Om de omvang van het belastingontwijkingsprobleem, maar ook de oplossingen inzichtelijk te maken, heeft SOMO een verhelderende infographic ontwikkeld die haarfijn uitlegt waarom Nederland al die brievenbusfirma’s helemaal niet moet willen hebben en wat overheden moeten doen om belastingontwijking aan te pakken.

Met de infographic hoopt SOMO dat wij als burgers een vuist gaan maken naar al die internationale ondernemingen die met gemak en op grote schaal belasting ontwijken. Roep politici daarom op om belastingontwijking aan te pakken door meer transparantie te creëren, strengere eisen te stellen aan bedrijven en te strijden voor een eerlijk belastingsysteem.

En dat kan al sneller dan je denkt, want 22 mei zijn de Europese Verkiezingen. Op www.fairpolitics.nl/fairkiezingswijzer zie je precies hoe en óf de verschillende Nederlandse partijen het belastingsysteem willen veranderen.

Eerder in actie komen kan ook. Roep een multinational op om eerlijk belasting te betalen met de Fair Tax petitie.

Verwijzingen en data

In het document ‘End harmful tax regimes’ staan alle verwijzingen en data gebruikt voor de infographic ‘Nederland belastingparadijs’.