Direct naar inhoud
Illustratie Milo Rottinghuis

De beperkingen van het UNCITRAL-proces bij de ISDS-hervorming

Geplaatst in categorie:
Opinie
Gepubliceerd op:

Het UNCITRAL-proces loopt het reële risico om middelmatige oplossingen te produceren die de fundamentele tekortkomingen van het ISDS-systeem niet zullen aanpakken, maar juist het ISDS-systeem verder institutionaliseren en opnieuw legitimeren.

Tussen 29 oktober en 2 november 2018 komen de leden van ‘Working Group III of the United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL) bijeen in Wenen. Hier zetten zij besprekingen voort over een mogelijke hervorming van de geschillenbeslechting tussen investeerders en staten (investor-to-state dispute settlement – ISDS) mechanisme. Het UNCITRAL-proces zou een unieke gelegenheid kunnen bieden om de algemeen erkende problemen met ISDS grondig te onderzoeken en om de systemische onevenwichtigheden op zinvolle wijze aan te pakken. Het proces wordt echter grotendeels gestuurd door dezelfde instellingen en individuen die een gemeenschappelijk belang hebben bij het voortbestaan ​​van het systeem op de lange termijn. Het UNCITRAL-proces loopt dus het reële risico om middelmatige oplossingen te produceren die de fundamentele tekortkomingen van het ISDS-systeem niet zullen aanpakken, maar juist het ISDS-systeem verder institutionaliseren en opnieuw legitimeren. Een dergelijk resultaat zou heel ongelukkig zijn, in een tijd dat ISDS wereldwijd politieke steun verliest en een groeiend aantal landen de wens signaleert om afstand te nemen van het huidige model van investeringsbescherming.

Lees het volledige blog, geschreven door SOMO-onderzoeker Bart-Jaap Verbeek, verder in het Engels.

Maatschappelijke organisaties dringen aan op fundamentele hervormingen tijdens de ISDS-discussies van UNCITRAL

En lees ook over de brief die meer dan 300 maatschappelijke organisaties en vakbonden zoals Public Services International, Friends of the Earth International, ActionAid and SOMO hebben geschreven. Hiermee dringen zij er bij overheden op aan – die deze week deelnemen aan bijeenkomsten van de VN in Wenen –  om het controversiële Investor-State Dispute Settlement (ISDS)-systeem, volledig te herzien.

 

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Opinie
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.