Direct naar inhoud
IndustriALL

Chipproducent NXP betrokken bij meerdere conflicten met lokale vakbonden

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Op de dag van NXP’s aandeelhoudersvergadering, publiceert het GoodElectronics Network een rapport over NXP’s conflicten met lokale vakbonden in Thailand en de Filippijnen in 2014. NXP verbergt deze conflicten met vakbonden voor haar aandeelhouders, maar zegt vandaag wel gesprek met Thaise vakbond toe.

Update: In gesprek met SOMO en GoodElectronics, vandaag bij de aandeelhoudersvergadering, heeft NXP aangeboden in Thailand een bijeenkomst te organiseren om de naar voren gebrachte problemen met alle partijen te bespreken. Het voorstel kwam nadat het GoodElectronics Netwerk vandaag een rapport publiceerde over arbeidsconflicten bij twee van NXP’s back-end facilities. NXP zegt zich niet in de kritiek van het rapport te herkennen, maar nodigt de vakbond uit om zaken te bespreken met het lokale management. Goodelectronics en SOMO zijn blij met deze stap en gaan graag het geprek met NXP aan om het langlopende conflict te bespreken.

Zakelijk gezien was 2014 een topjaar voor NXP, op het sociale vlak echter heeft NXP grote steken laten vallen en neemt hiermee risico’s: mogelijke onderbrekingen in de productie en problemen met high-profile klanten zoals Apple die gevoelig zijn voor arbeidsrechtenschendingen in hun productieketen. Het Nederlandse NXP, een afsplitsing van Philips, is marktleider als het gaat om de productie van chips die de nieuwe ontwikkelingen zoals ‘connected cars’ , ‘the internet of things’ en betalen met je mobiel mogelijk maken.

Irene Schipper – onderzoeker bij SOMO: “NXP heeft patenten van Philips doorontwikkeld tot succesvolle producten, maar breekt op dit moment in rap tempo de goede vakbondsrelaties af die onder Philips waren opgebouwd.

Ontslagen vakbondsvertegenwoordigers in de Filippijnen

Voor NXP’s vakbond in de Filippijnen, startten de problemen in mei 2014, toen een groep van 24 werknemers werd ontslagen en afgevoerd nadat zij opgeroepen hadden om niet te gaan werken op een officiële nationale vrije dag. Het was een gerichte actie om de lokale vakbond tegen te werken: alle ontslagen medewerkers waren vakbondsvertegenwoordigers en namen op dat moment deel aan de cao-onderhandelingen.

Intimidatie van vakbondsleden in Thailand

Al sinds september 2012 onderhandelt NXP met de Thaise NXP vakbond. Protest van de vakbond tegen het nieuwe werkrooster waar de 8-urige werkdagen zijn vervangen door 12-urige werkdagen, leidde tot het niet meer toelaten van de vakbondsleden in de fabriek. Nog steeds worden vakbondsleden geïntimideerd en de onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn uitgesteld.

Sakoldet Silapong van GoodElectronics Thailand: “NXP claimt dat het nieuwe werkrooster voldoet aan de Thaise arbeidswetgeving, maar het bedrijf moet voldoen aan internationale arbeidsstandaarden zoals vastgelegd in de ILO-conventies.

Irene Schipper: “NXP kan nu optimaal gaan profiteren van de nieuwe ontwikkelingen zoals de mobiele betaalmarkt. Het bedrijf zet zijn relaties met grote merken als Apple en Samsung op het spel als het de conflicten niet oplost.

Unable to connect

Het rapport ‘Unable to connect – research on labour disputes at NXP’ is geschreven door SOMO en gepubliceerd door het GoodElectronics Network(opens in new window) waar SOMO deel van uitmaakt.

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.