Direct naar inhoud

C&A ontkent contact met gewraakt Indiaas bedrijf

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

HILVERSUM (RNW) – Kledingketen C&A ontkent zaken te doen met een Indiaas bedrijf dat naaisters uitbuit. In reactie op een bericht in de Volkskrant zegt het bedrijf dat het omstreden Indiase Quantum Knits zonder directe opdracht slechts dertig monsters voor C&A heeft gemaakt, vooruitlopend op een mogelijke order van 58.000 stuks.

Deze order is nooit uitgevoerd. C&A zegt nooit direct contact met Quantum Knits te hebben gehad, maar slechts te zijn benaderd door een Europese kledingimporteur, die het Indiase bedrijf als nieuwe toeleverancier wilde gebruiken.

C&A laat een aparte onderneming, SOCAM, controles uitvoeren op arbeidsomstandigheden in fabrieken die kleding aanleveren. Bij Quantum Knits was dit nog niet gebeurd. De importeur had nog niet de vereiste gegevens doorgegeven, opdat SOCAM de controle kon uitvoeren.

Quantum Knits maakt zich volgens de Volkskrant onder meer schuldig aan het dag en nacht vasthouden van de naaisters op het fabriekscomplex in Tirupur, in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu. Ook verbiedt het de vrouwen alle contact met vakbonden.

Quantum Knits blijkt een dochteronderneming te zijn van het eveneens Indiase KPR Mill, een bedrijf waar C&A drie jaar geleden mee brak vanwege de slechte arbeidsomstandigheden.

Ook H&M laat kleding maken bij Quantum Knits. De Zweedse multinational zegt een onderzoek in te stellen.

Het maken van een partij monsters is gebruikelijk in de kledingindustrie, onder meer om de gewenste kwaliteit te controleren. Quantum Knits heeft die kennelijk op eigen gezag, of op die van de Europese importeur gemaakt, zegt een woordvoerder van C&A.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.