Direct naar inhoud
Sharat Chowdhury CC0

Brief aan kledingbedrijven voor behoud Bangladesh Veiligheidsakkoord

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Brief van Schone Kleren Campagne, FNV, CNV, Landelijke India Werkgroep (LIW) en SOMO aan Nederlandse bedrijven die aangesloten zijn bij het Bangladesh Akkoord. Hierin doen de organisaties een dringende oproep voor het behoud van het Veiligheidsakkoord dat op 6 december zijn operaties in Bangladesh moet staken.

Foto:Kristof Vadino

Het ‘Bangladesh Fire and Safety Accord’(opens in new window) is een bindend contract tussen kledingmerken, internationale en Bengaalse vakbonden en NGO’s dat moet zorgen voor structurele verbeteringen op het gebied van veiligheid in de levensgevaarlijke kledingfabrieken in Bangladesh. Het Akkoord liep (na een verlenging van een half jaar) tot 30 november 2018. Daarna heeft een nieuw Overgangsakkoord (Transition Accord) de taak overgenomen opdat het zijn werkzaamheden vanuit het kantoor in Bangladesh ook na 30 november 2018 kan blijven uitvoeren.

Lees de reactie van de Schone Kleren Campagne op de uitspraak(opens in new window)

Verbod tegen Transitie Akkoord

Het Hooggerechtshof in Bangladesh vaardigde een verbod (restraining order) uit tegen het 2018 Transitie Akkoord. Dit houdt in dat, indien de overheid van Bangladesh niet ingrijpt, het Akkoord na 30 november 2018 niet meer zou mogen opereren in Bangladesh. Inmiddels heeft het Akkoord uitstel tot 6 december gekregen.

Lees ook het artikel van Oneworld(opens in new window)

Het wegvallen van een effectief inspectie- en verbeterprogramma zoals alleen het Akkoord dat tot nu toe biedt heeft grote gevolgen voor de veiligheid van miljoenen kledingarbeid(st)ers. Zonder het Transitie Akkoord is er grote kans dat de behaalde resultaten van de afgelopen jaren verloren gaan en de situatie weer wordt zoals het was voordat Rana Plaza instortte.

Online actie

The International Labor Rights Forum startte daarom een online actie(opens in new window) , gericht op acht Bengaalse functionarissen. Doe mee!

Partners

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.