Direct naar inhoud
José Carlos Babo, via Flickr CC

Belastingontwijking door middel van belastingverdragen: Mozambique

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Jasper van Teeffelen
Geschreven door: Sidonie East
Gepubliceerd op:

In de afgelopen 10 jaar heeft Mozambique een enorme toestroom van buitenlandse investeringen gezien. De ontdekking van aardgasreserves heeft miljarden dollars aan investeringen aangetrokken van multinationals uit landen als China, Frankrijk, India, en de VS. Deze investeringen zijn potentieel aanzienlijke inkomsten voor de Mozambikaanse regering via belastingen en royalties. Veel buitenlandse investeerders in Mozambique gebruiken echter brievenbusmaatschappijen in belastingparadijzen zoals Mauritius en de Verenigde Arabische Emiraten om te profiteren van hun belastingverdragen met Mozambique.

Deze verdragen werden ondertekend voordat de buitenlandse investeringen in Mozambique een hoge vlucht namen en bevatten zeer ongunstige voorwaarden voor Mozambique. De verdragen beperken sterk de mogelijkheden van Mozambique om de inkomsten van deze buitenlandse investeringen te belasten.

In deze briefing paper laten we zien hoe multinationals misbruik maken van Mozambique’s belastingverdragen om belastingen te ontwijken, en we geven een schatting van hoeveel belastinginkomsten er verloren gaan.

Meer informatie nodig?

Partners

  • CDD

Publicatie

Bijlagen

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Jasper van Teeffelen
Geschreven door: Sidonie East
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.