Direct naar inhoud

‘Arbeiders India uitgebuit voor C&A en H&M’

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De warenhuizen C&A en H&M laten een deel van hun kledingassortiment maken in een Indiase fabriek waar de werknemers worden uitgebuit. Dat meldt de Volkskrant vrijdag op basis van eigen onderzoek.

Volgens de krant, die de fabriek samen met de stichting SOMO bezocht, gaat het om KPR Mill vlakbij de textielstad Coimbatore. Hier worden voor C&A herentruien gemaakt en voor H&M poloshirts en kinderleggings.

De ongeveer 9000 arbeiders mogen na werktijd het ommuurde terrein niet af en verblijven in een soort hostels. Tenminste een kwart van het salaris wordt ingehouden om te sparen voor een bruidsschat. Ze krijgen dat geld pas terug als ze tenminste drie jaar voor KPR Mill hebben gewerkt. De werknemers krijgen geen arbeidscontract en contact met vakbonden is verboden. Er zou geen sprake zijn van kinderarbeid; alle werknemers zijn volgens het bedrijf 16 jaar of ouder.

Beide modegiganten bevestigen tegenover de Volkskrant dat zij kleding afnemen van de omstreden fabriek. C&A gaat de samenwerking zo snel mogelijk staken. H&M kreeg eerder meldingen dat er sprake was van slechte werkomstandigheden, maar trof tijdens een bezoek geen problemen aan. De winkelketen gaat een nieuwe controle uitvoeren en neemt daarna een besluit over verdere samenwerking.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.