Direct naar inhoud
Lauren Decicca | Makmende

Analyse over vakbonden in Myanmar van het Solidarity Center

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Het Amerikaanse komt met een interessante beschrijving van de wijze waarop vakbonden in kledingfabrieken in Myanmar  – ondermeer in een kledingfabriek in Yangon – stelselmatig worden gehinderd in hun werkzaamheden.

In deze analyse laat het Solidarity Center zien dat prille vakbonden in kledingfabrieken in Myanmar regelmatig in de kiem worden gesmoord door het management van die fabrieken. Het Solidarity Center benadrukt de belangrijke rol die arbeidsrechtenorganisaties spelen bij de ondersteuning van deze fabrieksvakbonden.

SOMO doet sinds 2015 onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de exportgerichte kledingindustrie in Myanmar. SOMO onderzoek toont aan dat rechten van arbeiders in de kledingindustrie, vaak jonge vrouwen, stelselmatig worden geschonden, wat resulteert in extreem lage lonen, lange werktijden, discriminatie en intimidatie op de werkvloer. Vakbonden bieden een onontbeerlijk tegenwicht tegen de macht van werkgevers en hun buitenlandse klanten.

Klacht tegen C&A ingediend bij kledingconvenant

Samen met een arbeidsrechtenorganisatie uit Myanmar (die uit veiligheidsoverwegingen anoniem moet blijven) en de Schone Kleren Campagne Nederland diende SOMO in juli 2020 een klacht in over kledingbedrijf C&A bij de klachtencommissie van het Nederlandse kledingconvenant. SOMO beticht C&A van nalatigheid bij het beschermen van de vakbond die arbeiders in een kledingfabriek in juni 2018 oprichtten.

Partners

  • Solidarity Center

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.