Direct naar inhoud

Alternative Trade Mandate: Een nieuwe koers voor het EU handels- en investeringsbeleid

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Het huidige handels- en investeringsbeleid van de Europese Unie draait om maximale winstgevendheid van bedrijven en gaat ten koste van sociale en milieustandaarden. Een nieuwe visie op handel is absoluut noodzakelijk. Daarom hebben meer dan 50 maatschappelijke organisaties hun krachten gebundeld en een alternatief handelsmandaat opgesteld: het Alternative Trade Mandate (ATM).

Het mandaat omschrijft tien speerpunten op het gebied van handel, investeringen, arbeidsomstandigheden, klimaat en voedselzekerheid en reikt realistische en haalbare alternatieven aan. Verder roept het mandaat op tot een verandering in de manier waarop beslissingen op het gebied van handel en investeringen worden genomen. Nu ligt er nog te veel macht bij de Europese Commissie, die niet rechtstreeks gekozen is en goede banden heeft met het bedrijfsleven. Het Alternative Trade Mandate wil een meer democratisch Europa. Dit betekent: meer bevoegdheden naar het gekozen Parlement en minder naar de Commissie.

Belofte door kandidaten voor EU-parlement

In een tijd van mondiale crisis hebben we parlementsleden nodig die zich inzetten voor handelsregels die werken voor mensen en de planeet en niet alleen voor de winstgevendheid van het bedrijfsleven. In de aanloop naar de EU-verkiezingen vragen we daarom aan alle Nederlandse kandidaten voor het Europese Parlement om een belofte te ondertekenen. Hierin beloven de kandidaten zich in te zetten voor een eerlijk en duurzaam handelssysteem. Goede alternatieven zijn voorhanden – wat nu nodig is, is de politieke wil om verandering te bewerkstellingen in de huidige mondiale vrijhandelsmodellen.

Over Alternative Trade Mandate

In Nederland wordt de campagne rond het Alternative Trade Mandate gecoördineerd door TNI, SOMO en Both ENDS. De Nederlandse vertaling van het Alternative Trade Mandate is hier te downloaden.

Bekijk ook deze vijf video’s die betogen waarom het belangrijk is om het Alternative Trade Mandate te ondersteunen:

Zicht op Youtube. Opens in a new window

Zicht op Youtube. Opens in a new window

Zicht op Youtube. Opens in a new window

Zicht op Youtube. Opens in a new window

Zicht op Youtube. Opens in a new window

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.