Direct naar inhoud

Meer dan 180 EP-kandidaten beloven steun aan voorstellen voor eerlijke en duurzame handelspolitiek

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Zes weken na de lancering van de Alternative Trade Mandate (ATM) campagne door ruim 80 Europese maatschappelijke organisaties, hebben meer dan 180 kandidaten voor het Europees Parlement beloofd om de negen ATM voorstellen te steunen zodra ze verkozen worden.

Transparantie en democratie zijn de belangrijkste uitgangspunten van het Alternative Trade Mandate. “Handelsverdragen met de EU worden achter gesloten deuren gesloten en dienen vooral het belang van een klein aantal grote bedrijven. Mensen binnen en buiten de EU die te maken krijgen met de gevolgen van deze verdragen, worden niet geraadpleegd”, zegt Pietje Vervest van Transnational Institute, een van de leden van de Alternative Trade Mandate Alliantie in Nederland.

Meer transparantie nodig

Op dit moment steunen meer dan 180 EP-kandidaten deze oproep tot meer transparantie, in het bijzonder het systematisch publiceren van teksten en documenten over handels- en investeringsverdragen en een grotere rol van parlementen in het besluitvormingsproces.

Pietje Vervest: “Het is nodig dat leden van het Europees Parlement zich gaan inzetten voor een open en democratisch beleids- en besluitvormingsproces ten aanzien van handelsverdragen. Dit proces moet gecontroleerd worden door Europese burgers en hun gekozen vertegenwoordigers en niet door ongekozen technocraten en lobbyisten uit het bedrijfsleven”.

Risico’s van TTIP beperken

Het geplande Transatlantic Free Trade Agreement (TTIP) tussen de VS en de EU bevat een aantal zogenaamde ‘investment protection clauses’ (ISDS). Dit zijn clausules waarop veel kritiek is vanuit maatschappelijke organisaties, omdat ze het overheden onmogelijk dreigen te maken om wetten en regels door te voeren ter bescherming van het publieke belang.

Om dit risico tegen te gaan, is aan EP-kandidaten gevraagd om tegen het opnemen van ISDS-clausules in toekomstige EU-handelsverdragen te stemmen. De namen van de kandidaten die deze belofte hebben gedaan, zijn te vinden op de website van ATM, waar ook de tekst van de belofte zelf is te vinden.

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.