SOMO’s zoektocht naar groente en fruit uit bezette Palestijnse gebieden

Veel verse groente en fruit in de schappen van Europese supermarkten komen uit Israël. Een deel van deze invoer komt echter uit Israëlische nederzettingen in de door Israël bezette Palestijnse gebieden. Deze nederzettingen zijn illegaal en hebben desastreuze gevolgen voor de lokale, Palestijnse, bevolking en economie. Mensenrechten en het humanitair oorlogsrecht worden geschonden. Toch worden  nederzettingenproducten in Europa ingevoerd.

De EU verordonneert dat wanneer een product uit een ‘Israëlische nederzetting’ komt dat met zo veel woorden op de verpakking of het schap moet worden aangegeven. Alleen zie je dat nooit in de supermarkt. SOMO probeert na te gaan wat de omvang is van de invoer van groente en fruit uit illegale Israëlische nederzettingen naar Nederland.

In het eerste kwartaal 2017 benaderde SOMO opnieuw de vijf grootste supermarktketens in Nederland: Albert Heyn, Aldi, Jumbo, Lidl en PLUS. Centrale vraag is hoe supermarkten handen en voeten geven aan de Europese richtlijnen inzake herkomstetikettering. Ook is navraag gedaan naar het productaanbod van groente en fruit uit door Israël bezette Palestijnse gebieden

lees meer minder
publication cover - Wat weten we (niet) over het aanbod van Nederlands’ grootste supermarkten?
wilt u een donatie doen?