Direct naar inhoud

Vuile handen maken aan kolenstroom

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Aanleiding was het onderzoek van het televisieprogramma Netwerk, afgelopen zomer, naar misstanden bij kolenmijnen in Zuid-Afrika en Colombia.

Bij de hoorzitting was een vertegenwoordiger van mijnbouwer Anglo American aanwezig, die zei dat het bedrijf zich keurig houdt aan zijn eigen standaarden. Maar volgens Kamerlid Diederik Samsom zouden zijn mijnen, wanneer die in Wales zouden liggen en niet in Colombia of Zuid-Afrika, ‘meteen worden gesloten’.

Volgens onderzoek van het Wereldnatuurfonds zouden de kolen 50 procent duurder worden als de mijnen aan westerse normen zouden voldoen. Voorzitter Hans Alders van de verzamelde energiebedrijven reageerde dat we ‘aan bedrijven in ontwikkelingslanden niet dezelfde normen kunnen opleggen als hier’.

Ook bleek uit onderzoek van de stichting SOMO dat de meeste energiebedrijven nog weinig zin hebben openheid te geven in hun herkomst van hun kolen. Ze zeggen dat dat onmogelijk is, terwijl E.ON in gesprekken wel precies blijkt te kunnen aangeven waar het zijn kolen vandaan haalt. Wordt vervolgd.

Bron: de Volkskrant

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.