Voorzichtigheid geboden! Multinationale ondernemingen en conflict
Lessen uit SOMO’s ‘Multinational Corporations in Conflict-Affected Areas’ programma
Lokale gemeenschappen in kwetsbare en door conflict getroffen gebieden komen vaak in aanraking met wapengeweld, ontwrichting, onzekerheid en de verwoesting van levensonderhoud en ecosystemen. Hoewel het risico op mensenrechtenschendingen groot is, besluit een groeiend aantal bedrijven toch in deze kwetsbare en door conflict getroffen gebieden te opereren en zijn daardoor niet zelden betrokken bij het schenden van mensenrechten. Een vicieuze cirkel, omdat dit vaak weer tot conflict leidt. Als het gaat om de relatie tussen multinationale bedrijven en conflict valt er nog veel te onderzoeken.
Als onderdeel van het ‘Multinational Corporations in Conflict-Affected Areas’ (MCAA) programma heeft SOMO tussen 2013 en 2016, samen met lokale partners, onderzoek gedaan naar de mijn- en landbouwindustrie in vijf landen: Colombia, Democratische Republiek Congo, Liberia, Sierra Leone, en Zuid-Soedan. De case studies die hieruit zijn voortgekomen bevatten talloze voorbeelden van mensenrechtenschendingen waar multinationale bedrijven een rol hebben gespeeld, en verschaffen bruikbare lessen over hoe bedrijven opereren in door conflictgebieden.
Voortbordurend op deze lessen doet het onderzoeksrapport een aantal aanbevelingen aan ondernemingen, overheden en maatschappelijke organisaties. Multinationale ondernemingen worden bijvoorbeeld geadviseerd om beleid te ontwikkelen of te verbeteren die vaststelt hoe er (in lijn met internationale standaarden en richtlijnen) in conflictsituaties moet worden voorkomen dat bedrijven (verder) bijdragen aan conflict.
Meer informatie nodig?
-
Ilona Hartlief
Onderzoeker
Publicatie
Related news
-
Staatskas loopt jaarlijks 2 miljard euro misGeplaatst in categorie:Lang lezenRodrigo FernandezGepubliceerd op:
-
Geldstromen via Nederlandse brievenbussen nemen weer toe Gepubliceerd op:Arnold MerkiesGeplaatst in categorie:PublicatieArnold Merkies
-
Overheid pampert ASML en aandeelhouders met 4,4 miljard euro belastingkortingGeplaatst in categorie:Lang lezenDavid Ollivier de LethGepubliceerd op: