Direct naar inhoud

Vinger aan de pols op aandeelhoudersvergaderingen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Met kritische vragen en duurzame stemadviezen op basis van SOMO’s onderzoek, heeft de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) dit voorjaar weer Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen op aandeelhoudersvergaderingen aangesproken op hun MVO-beleid. Bij KPN leidde dat tot een dialoog met toeleveranciers en stakeholders, in andere gevallen tot voorzichtige toezeggingen tot verbeteringen.

SOMO heeft onderzoek gedaan naar cases bij KPN, ING, Philips, Ahold, Heineken en Unilever waarbij internationale standaarden, richtlijnen en/of eigen gedragscodes van de bedrijven in 2010 zijn geschonden. Op basis daarvan stelde SOMO profielen van de ondernemingen op, waarop de VBDO haar stemadvies heeft gebaseerd. Profielen en stemadviezen zijn voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA’s) gepubliceerd.

Toeleveranciers

Op de AVA van KPN in april 2011 wilde de mobiele netwerk provider geen openheid geven over de toeleveranciers van merktelefoons als Nokia en Samsung, waarvan KPN er jaarlijks miljoenen verkoopt. Wel organiseerde het bedrijf in samenwerking met de VBDO twee maanden later een gesprek, waarbij alle spelers (klant, KPN, producent) in de keten als ook SOMO en VBDO vertegenwoordigd waren. Tot concrete afspraken kwam het niet, wel zei KPN toe binnen twee jaar opnieuw de stand van zaken te bespreken.

CEO Jan Hommen van ING kwam in mei 2011 desgevraagd over de brug met de toezegging dat de bank in 2011 stappen zal zetten om het duurzame beleggingsbeleid uit te breiden naar beleggingen van het beheerd vermogen van derden, zoals pensioenfondsen en andere institutionele beleggers.

Blijvende aandacht

In niet alle gevallen komt het tot publieke vragen op een AVA. Desalniettemin ontstaat ook uit schriftelijke reacties van bedrijven op de onderzoeken van SOMO blijvende aandacht voor verbeteringen in het MVO-beleid. Op vragen over de eigen productielocaties wereldwijd, zegde Philips in een schriftelijke reactie toe “serieus te onderzoeken in welke mate wij de locaties van de eigen productiebedrijven per land kunnen opnemen in het jaarverslag van 2011”.

In reactie op kritiek op de arbeidsomstandigheden bij een leverancier van asperges en mango’s in Peru, laat Ahold schriftelijk weten dat het Peruaans bedrijf een traject voor BSCI-certificering is ingegaan. Ook meldde Ahold dat een “onafhankelijk onderzoek alle omstandigheden die voor verbetering vatbaar zijn, zal identificeren”.

“Met de publieke antwoorden op de aandeelhoudersvergaderingen en de schriftelijke reacties kunnen we bedrijven in een later stadium opnieuw hierop aanspreken. Zo houden we vinger aan de pols en de druk op de ketel”, zegt Kristof Racz van SOMO. SOMO en VBDO werken al enkele jaren samen ten aanzien van adviezen voor duurzame beleggers.

Bedrijf Aandeelhoudersvergadering
Philips 31 maart 2011 Overzicht bedrijf Stemadvies
KPN 6 april 2011 Overzicht bedrijf Stemadvies(opens in new window)
Ahold 20 april 2011 Overzicht bedrijf Stemadvies(opens in new window)
Heineken 21 april 2011 Overzicht bedrijf Stemadvies(opens in new window)
ING 9 mei 2011 Overzicht bedrijf Stemadvies(opens in new window)
Unilever 12 mei 2011 Overzicht bedrijf
Stemadvies(opens in new window)
Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.