Direct naar inhoud

Utrecht wil voortaan eerlijke elektronica

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gisteren besloot het college van B en W van Utrecht, op initiatief van GroenLinks, om zich aan te sluiten bij Electronics Watch. Deze onafhankelijke Europese monitoringsorganisatie houdt toezicht op de arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie. De gemeente volgt daarbij andere Europese publieke inkopers die hun krachten willen bundelen om zo leveranciers te stimuleren structurele verbeteringen in deze sector door te voeren. De gemeente Utrecht is de eerste gemeente die deelneemt aan Electronics Watch. Al eerder sloot het Universitair Medisch Centrum Utrecht zich aan.

Wethouder Jeroen Kreijkamp: “Electronics Watch biedt met hun gedragscode en monitoring zeer waardevolle, objectieve informatie over de elektronica-keten, die ons helpt het gesprek aan te gaan met onze leveranciers.

De elektronica-industrie is één van ’s werelds snelst groeiende sectoren. Ondanks het moderne en schone imago zijn de arbeidsomstandigheden in deze industrie ondermaats: extreem lange werkdagen, lage lonen, blootstelling aan giftige, kankerverwekkende stoffen – het is maar een greep uit de problemen die in deze sector spelen.

Gemeenten en andere publieke instellingen zijn grootgebruikers van elektronica. Hoewel er bij veel publieke instellingen een wens ligt om duurzaam in te kopen, ontbreekt het inkopende organisaties aan instrumenten om invloed uit te oefenen op de elektronica-industrie.

Pauline Overeem van SOMO: “Samen hebben publieke instellingen een aanzienlijke inkoopmacht. Als zij hun krachten bundelen, zijn ze in staat om werkelijk invloed uit te oefenen op marktpartijen en zo structurele verbetering van arbeidsomstandigheden in de elektronicasector wereldwijd af te dwingen. We zijn daarom erg blij dat de gemeente Utrecht in deze stap zet.

Electronics Watch

Electronics Watch (opens in new window) maakt maatschappelijk verantwoorde inkoop van ICT-hardware in Europa mogelijk, door onderzoek, monitoring en verbetering van arbeidsomstandigheden in de fabrieken die leveren aan organisaties in de (semi)publieke sector. Ziekenhuizen, regionale inkoopconcerns, maar ook gemeenten en universiteiten kunnen zich aansluiten bij dit nieuwe consortium. Electronics Watch biedt organisaties concrete handvatten en begeleiding om de inkoop van ICT hardware te verduurzamen.

SOMO is één van de initiatiefnemers van Electronics Watch.

Bekijk ook het GroenLinks persbericht. (opens in new window)

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.