Direct naar inhoud

UMC Utrecht eerste Nederlandse deelnemer Electronics Watch

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) is de eerste Nederlandse deelnemer aan Electronics Watch. Deze onafhankelijke Europese monitoringsorganisatie houdt toezicht op de arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie. Het ziekenhuis volgt daarbij andere Europese publieke inkopers die hun krachten willen bundelen om zo leveranciers te stimuleren structurele verbeteringen in deze sector door te voeren.

De elektronica-industrie is één van ’s werelds snelst groeiende sectoren. Ondanks het moderne en schone imago zijn de arbeidsomstandigheden in deze industrie ondermaats: extreem lange werkdagen, lage lonen, blootstelling aan giftige, kankerverwekkende stoffen – het is maar een greep uit de problemen die in deze sector spelen.

Ziekenhuizen en andere publieke instellingen zijn grootgebruikers van elektronica. Hoewel er bij veel publieke instellingen een wens ligt om duurzaam in te kopen, ontbreekt het inkopende organisaties aan instrumenten om invloed uit te oefenen op de elektronica-industrie.

Pauline Overeem van Electronics Watch: “Samen hebben publieke instellingen een aanzienlijke inkoopmacht. Als zij hun krachten bundelen, zijn ze in staat om werkelijk invloed uit te oefenen op marktpartijen en zo structurele verbetering van arbeidsomstandigheden in de elektronicasector wereldwijd af te dwingen. We zijn daarom erg blij dat het UMCU in Nederland als eerste deze stap zet.

Anne Marie van den Berg, Senior Inkoper UMC Utrecht: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is al jaren een thema dat we zoveel mogelijk integreren in onze inkooptrajecten. Het krijgen van inzicht in de arbeidsomstandigheden van de internationale productieketen van de door ons gebruikte producten is één van onze doelstellingen. Electronics Watch biedt ons zeer waardevolle, objectieve informatie over de elektronica-keten, die ons helpt het gesprek aan te gaan met onze leveranciers.

Electronics Watch

SOMO is één van de initiatiefnemers van Electronics Watch.

Meer informatie

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.