Direct naar inhoud

Teken de petitie om activisten in Liberia te beschermen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Medewerkers van SOMO’s partnerorganisatie in Liberia, Green Advocates, worden door de Liberiaanse autoriteiten lastiggevallen, bedreigd en geïntimideerd. Green Advocates werkt nauw samen met andere mensenrechtenorganisaties die opkomen voor de rechten van gemeenschappen van oorspronkelijke bewoners, die met voeten worden getreden door de grootschalige productie van palmolie en rubber in Liberia.

Vorige week is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Alfred Lahai Brownell, de oprichter en belangrijkste activist van Green Advocates, wegens minachting van het gerecht, nadat hij volgens lokale autoriteiten niet zou hebben gereageerd op een dagvaarding om te getuigen in verband met een proces wegens oorlogsmisdaden tegen de Nederlander Gus van Kouwenhoven. In het arrestatiebevel wordt ook de naamloze ‘office assistant’ van Brownell genoemd. Alfred Brownell zegt echter nooit een dagvaarding ontvangen te hebben.

Green Advocates heeft ons laten weten dat op woensdag 28 oktober agenten in burger onder invloed van drank naar hun kantoor gekomen zijn met een arrestatiebevel, voor. Sindsdien, aldus Green Advocates, heeft de Liberiaanse politie hun kantoor omsingeld, zijn agenten binnengedrongen in het huis van Brownell en is ook de oom van Brownell kort gearresteerd. Momenteel zijn de medewerkers van Green Advocates ondergedoken, omdat onmiddellijke arrestaties dreigen.

Deze recente ontwikkelingen moeten worden bezien in een bredere context van langdurige intimidatie en bedreigingen aan het adres van Green Advocates en de gemeenschappen met wie ze samenwerken op het gebied van landrechten en natuurlijke grondstoffen in Liberia.

Teken de petitie!

Teken de petitie van ESCR-Net – een netwerk van ruim 270 sociale bewegingen, NGO’s en activisten –  om Ellen Johnson Sirleaf, de president van Liberia, het volgende te vragen:

Lees meer op ESCR-net en teken de petitie!(opens in new window)

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.