Direct naar inhoud

Still captured by cotton

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Vandaag presenteren Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Landelijke India Werkgroep (LIW) een voorproefje van een nieuw rapport over misstanden in de Zuid-Indiase kledingindustrie dat in april uitkomt. Dit voorproefje wordt gepubliceerd naar aanleiding van een bijeenkomst vandaag van de Sumangali Bonded Labour groep van het Engelse Ethical Trade Initiative (ETI). SOMO en LIW roepen kledingmerken op om hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat de rechten van werknemers worden gerespecteerd door de gehele productieketen.

Captured by Cotton

In mei 2011 publiceerden SOMO en LIW het rapport ‘Captured by Cotton – Exploited Dalit girls produce garments in India for European and US markets’. Dit rapport onthulde dat meisjes uit de Dalit- en lagere kastegroepen onder erbarmelijke werkomstandigheden producten maken voor grote kledingmerken in Tamil Nadu (Zuid-India).

Een vervolgrapport van SOMO en LIW verschijnt in april 2012. Er is nieuw veldonderzoek gedaan, inclusief interviews met bijna 200 vrouwelijke werknemers. Het nieuwe rapport belicht de actuele situatie bij de vier kledingfabrikanten die eerder onderwerp van onderzoek waren voor ‘Captured by Cotton’. Daarnaast brengen SOMO en LIW in het nieuwe rapport in kaart wat het bedrijfsleven heeft beloofd om misstanden te bestrijden en wat daarvan in de praktijk is gerealiseerd.

Enkele verbeteringen, maar de productieketen van kleding blijft problematisch

Sinds het eerste rapport van SOMO en LIW zijn er enkele verbeteringen in de arbeidsomstandigheden geconstateerd. De lonen zijn verhoogd, evenals het gespaarde eindbedrag dat werknemers ontvangen aan het eind van hun contract. Veel vrouwen wonen in door de werkgever ter beschikking gestelde huisvesting. De kwaliteit van deze slaapzalen lijkt te zijn verbeterd. Verder is de nogal beperkte bewegingsvrijheid van werknemers wat versoepeld: er wordt makkelijker toestemming gegeven om het fabrieksterrein te verlaten en in sommige gevallen kunnen groepjes vrouwen onbegeleid boodschappen doen. Maar vrouwen in de onderzochte fabrieken worden nog steeds geconfronteerd met arbeidsrechtenschendingen. Werknemers worden vooral geworven onder de armste, meest gemarginaliseerde en minst mondige bevolkingsgroepen. Vrouwen maken lange werkdagen, soms tot 24 uur. Bovendien zijn ze regelmatig het slachtoffer van lichamelijk en seksueel misbruik.

De rol van afnemers

Verscheidene bedrijven hebben stappen ondernomen om de problematiek aan te pakken die door het oorspronkelijke onderzoek van LIW en SOMO aan het licht is gekomen. Bij vervolgstappen is het van doorslaggevend belang dat lokale maatschappelijke organisaties goed worden betrokken, dat vakbonden actief worden ondersteund en dat volwaardige relaties tussen werkgevers en vakbonden worden gefaciliteerd. Daarnaast is de rol van de lokale Indiase overheid belangrijk bij het handhaven van arbeidswetgeving.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.