Direct naar inhoud

Start van de onderhandelingen over een internationaal bindend verdrag op het gebied van mensenrechten en bedrijven

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Het is een spannende week bij de Verenigde Naties in Genève: op maandag 6 juli begonnen de onderhandelingen over een internationaal bindend verdrag op het gebied van mensenrechten en bedrijven. De onderhandelingen zijn het resultaat van een baanbrekende resolutie die in juni 2014 werd aangenomen door de Raad voor de Mensenrechten. Op grond hiervan werd een intergouvernementele werkgroep opgezet om te werken aan de ontwikkeling van het verdrag (resolutie 26/9). Volg #stopcorporateabuse en @TreatyAlliance om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

SOMO en andere maatschappelijke organisaties van over de hele wereld hebben de ‘Treaty Alliance’ opgezet, die bovenop deze onderhandelingen zit. De organisaties van de Treaty Alliance werken samen met gemeenschappen, werknemers en individuen die te maken hebben met misstanden en schendingen van hun rechten als gevolg van de operaties van bedrijven.

De Treaty Alliance is van mening dat het internationale juridische kader ter bescherming van op het gebied van mensenrechten en bedrijven versterkt moet worden als aanvulling op andere instrumenten. De toegang tot gerechtigheid, verhaal en compensatie voor slachtoffers moet verbeteren en er moet een eind komen aan mensenrechtenschendingen door bedrijven.

Schrijftelijke bijdrage aan de onderhandelingen

Op basis van haar expertise in onderzoek naar bedrijfsgerelateerde mensenrechtenschendingen en ondersteuning van mensen van wie hun rechten worden geschonden, werkte SOMO mee aan een schriftelijke bijdrage voor de onderhandelingen samen met Friends of the Earth Europe, CIDS, Brot für die Welt, Global Policy Forum en IBFAN (zie link hieronder).

“At last, substantial discussions have started at IGWG on

Tijdens de onderhandelingen zullen SOMO-onderzoekers waar mogelijk hun deskundigheid inbrengen. Ook houden ze de politieke dynamiek nauwlettend in de gaten om beter zicht te krijgen op de mogelijkheden en de beperkingen van het verdrag en onderzoeksvragen voor de toekomst te identificeren.

Naast de formele onderhandelingen vinden buiten het VN-gebouw demonstraties en bijeenkomsten plaats. Deze worden georganiseerd door de campagne Stop Corporate Impunity, die ook ondersteund wordt door SOMO.

Volg #stopcorporateabuse @TreatyAlliance om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Of ga naar treatymovement.org(opens in new window)

Links:

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.