Direct naar inhoud

SOMO werkt samen met Oxfam Novib

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Oxfam Novib concentreert haar ontwikkelingswerk de komende jaren vooral op erg arme en fragiele landen. Daarvoor gaat Oxfam Novib in Nederland samenwerken met vier relatief jonge, vernieuwende organisaties in de nieuwe IMPACT-alliantie, waaronder SOMO.

Dit staat in de aanvraag van Oxfam Novib voor subsidiegeld van het Rijk voor ontwikkelingssamenwerking. Oxfam Novib heeft de aanvraag namens de IMPACT-alliantie op 1 december ingediend bij minister Koenders. Het gaat om de periode 2011-2015.

Web 2.0
Twee andere leden van IMPACT zijn Butterfly Works en 1%CLUB. Zij zijn sterk in digitale mogelijkheden (web 2.0) om mensen te ondersteunen zichzelf te ontwikkelen. De 1%CLUB bijvoorbeeld is een online marktplaats voor ontwikkelingsprojecten waar mensen in Nederland 1% van hun inkomen direct kunt inzetten voor een project in een ontwikkelingsland.

De andere twee IMPACT-leden zijn SOMO die het gedrag van multinationals onderzoekt, en HIRDA, een organisatie van Somalische migranten. SOMO helpt Oxfam Novib al langer het bedrijfsleven te beïnvloeden.

Aspirant-lid van de alliantie is Fairfood International, dat bedrijven en burgers prikkelt om meer ‘eerlijke’ producten te maken en te consumeren.

Fragiele staten
Oxfam Novib zal vanaf 2010 met de IMPACT-partners werken in 34 landen. Dat zijn er een stuk minder dan de 70 landen waar Oxfam Novib nu nog actief is. In Latijns-Amerika gaat Oxfam Novib haar activiteiten beëindigen.

De alliantie van Oxfam Novib legt zich toe op fragiele staten en de armste landen. Het betreft landen als Afghanistan, Birma, Democratische Republiek Congo, Jemen, Kirgizië, Laos, Somalië, Pakistan, Sudan.

Minder geld van minister
Oxfam Novib vraagt voor IMPACT het plafondbedrag aan dat minister Koenders per organisatie of alliantie na 2010 beschikbaar stelt, namelijk ruim 106 miljoen euro per jaar. Oxfam Novib ontvangt voor 2010 onder de oude regeling nog bijna 130 miljoen uit de begroting van Koenders. Oxfam Novib is dan ook al hard bezig om voor de komende jaren meer alternatieve inkomstenbronnen aan te boren.

Lees de samenvatting(opens in new window) (Pdf 48.6 Kb) van de plannen van Oxfam Novib en IMPACT. Voor de pers is de complete aanvraag opvraagbaar bij de afdeling persvoorlichting(opens in new window) van Oxfam Novib.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.