Direct naar inhoud
JUSTAR.nl

SOMO publiceert strategische gids over Multi-Stakeholder Initiatieven bedoeld voor maatschappelijke organisaties

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Hoe kunnen maatschappelijke organisaties hun onderhandelingspositie versterken wanneer ze participeren in samenwerkingsverbanden, dialogen en ronde tafels met het bedrijfsleven? In een Engelstalige gids getiteld ‘Multi-stakeholder initiatives. A strategic guide for civil society organizations’ die vandaag gepubliceerd wordt, beschrijft SOMO-onderzoeker Mariëtte van Huijstee een strategisch handelingsperspectief voor maatschappelijke organisaties die aan zogenaamde multi-stakeholder initiatieven (MSI’s) deelnemen.

Multi-stakeholder initiatives

MSI’s zijn interactieve processen waarin bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en mogelijk andere stakeholdergroepen bij elkaar komen om bedrijfsprocessen duurzamer te maken in sociaal en/of milieuopzicht. Voorbeelden van MSI’s zijn de Forest Stewardship Council gericht op duurzaam bosbeheer, de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie en de Fairwear Foundation die de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie wil verbeteren.

“De gids bedoelt aan te sluiten bij een behoefte van maatschappelijke organisaties”, legt Mariëtte van Huijstee uit. “In een tijd van ongeëvenaarde invloed van het bedrijfsleven, worstelen veel maatschappelijke organisaties met hun positionering ten opzichte van het bedrijfsleven. Maatschappelijke organisaties kiezen er steeds vaker voor om samen met het bedrijfsleven aan oplossingen voor duurzaamheidvraagstukken te werken. Dit levert een aantal uitdagingen voor hen op”.

MSI’s kunnen een bijdrage leveren aan het verduurzamen van bedrijfsprocessen, maar dat effect treedt niet automatisch op. Er is bij maatschappelijke organisaties inmiddels een jarenlange ervaring met wat wel en niet werkt in en aan MSI’s.

Bij SOMO hebben we besloten deze ervaringen en lessen te bundelen in een gemakkelijk leesbare, strategische gids over MSI’s”, vertelt van Huijstee.

De gids behandelt op systematische wijze kritische succesfactoren die samen met en voor maatschappelijke organisaties geïdentificeerd zijn. De gids bevat ook een checklist om maatschappelijke organisaties te helpen in hun MSI werk. Verder bevat de gids een beschouwing van aard en functies van verschillende MSI’s, en een blik op de toekomst van MSI’s. De gids sluit af met een lijst van verdere bronnen en hulmiddelen die nuttig kunnen zijn voor maatschappelijke organisaties die deelnemen aan MSI’s.

Bekijk, lees of download de gids hier (Engelstalig)

Als u een gedrukt exemplaar van de gids wilt ontvangen, stuur dan een e-mail naar: info@somo.nl

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.