Direct naar inhoud

SOMO medeauteur van gids over private standards voor UNIDO

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Vandaag lanceert UNIDO, de VN-organisatie voor industriële ontwikkeling, de gids ‘Making private standards work for you: a guide to private standards in the garments, footwear and furniture sectors’. SOMO-onderzoekers leverden een belangrijke bijdrage aan de gids.

SOMO-onderzoekers leverden de belangrijkste bijdrage aan de gids. Private standards, ook bekend als bedrijfsprincipes, -standaarden, -ethiek, of gedragscodes worden beschouwd als een van de manieren om duurzame economishce ontwikkeling in mondiale waardeketens te bevorderen.

Volgens sommige schattingen bestaan er meer dan 1.000 gedragscodes en beheerssystemen. Maar de meeste ondernemingen in ontwikkelingslanden beschikken niet over veel concrete en bruikbare informatie.

De nieuwe UNIDO-gids beschrijft de belangrijkste trends in gedragscodes en bedrijfsstandaarden en is erop gericht ondernemingen in ontwikkelingslanden te helpen de bomen door het bos te zien. Zo zou een onderneming kunnen besluiten om zich aan een zeer ambitieuze gedragscode te houden en deze in haar eigen voordeel kunnen gebruiken in onderhandelingen met een retailerconcurrent. Een andere strategie zou kunnen zijn dat een onderneming een eigen gedragscode ontwikkelt die elementen van verschillende codes bevat.

De Voorzitter van de Vietnamese Apparel and Textiles Association, Van Dao, zegt dat de nieuwe gids ‘producenten die zaken willen doen met grote kopers en retailers informatie van onschatbare waarde biedt over waar zij mee te maken krijgen. Een onderneming die zaken doet met mondiale kopers, moet zich vandaag de dag niet alleen houden aan nationale, regionale en internationale standaarden, maar ook aan private standards.

Voor het opstellen van deze gids heeft UNIDO SOMO de opdracht gegeven onderzoek te doen naar het belang van gedragscodes en standaarden voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) in ontwikkelingslanden. Het project is gebaseerd op onderzoek in de kledingsector in Turkije, de meubelindustrie in Brazilië en de leersector in India. Onder begeleiding van SOMO en UNIDO hebben lokale onderzoekers in deze landen meer dan 100 ondernemers geïnterviewd. UNIDO wil bedrijfsondersteunende organisaties en exporteurs helpen beter inzicht te krijgen en beter te reageren op de uitdagingen die door private standards worden gesteld.

SOMO zal UNIDO verder helpen bij de ontwikkeling van een trainingsmethode op basis van de gids. De training zal beschikbaar komen in het eerste semester van 2011.

De nieuwe gids is beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans, Arabisch en Chinees, en kan hier worden gedownload: www.unido.org/privatestandards(opens in new window)

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.