Direct naar inhoud

SOMO training over mijnbouw en belastingontduiking

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

In september gaf SOMO een workshop over mijnbouw en belastingontduiking op de ‘EU Raw Materials Policies and Resource Justice’ conferentie in Boekarest. De conferentie, georganiseerd door Powershift en Mining Watch Roemenië, richtte zich op EU-besluitvormers, journalisten, afgevaardigden van politieke partijen, vakbondsvertegenwoordigers en ngo’s die zich bezighouden met de problematiek rond mijnbouw, mensenrechten en milieu.

Tijdens de conferentie werd er gesproken over de Europese mijnbouwstrategie en de impact op mijnbouw regio’s in Europa en Zuidelijke landen. Op de agenda stonden onderwerpen als het ‘Europese Raw Materials Initiative’, wet- en regelgeving van conflictmineralen, belastingontwijking, en het investeerders-staatsarbitrage op de agenda.

Winstverschuiving door mijnbouwbedrijven

SOMO’s workshop ‘Tax Avoidance Practices and How to Regulate’ maakt ngos, werkzaam op het gebied van mensenrechten en milieu, bewust van het belang van het openbaar maken van belastingontwijkingspraktijken in de mijnbouwsector. In het bijzonder hoe mijnbouwbedrijven gebruik maken van winstverschuiving om zo belasting te ontwijken in landen waar de mijnbouw activiteiten plaatsvinden.

Overheden en mijnbouwbedrijven rechtvaardigen de aanwezigheid van grootschalige mijnbouwprojecten vaak door te stellen dat deze bijdragen aan economische ontwikkeling. Zo zouden mijnbouwactiviteiten zorgen voor banen én overheidsinkomsten genereren waarmee scholen, infrastructuur en ziekenhuizen worden betaald.

In de praktijk betaalt de multinationale onderneming door middel van winstverschuiving* minder belasting aan het land waar de mijnbouw activiteiten plaatsvinden, wat betekent dat er minder geld binnenkomt voor publieke voorzieningen.

* Winstverschuiving betekent dat bedrijven de winsten gegenereerd in een land met een hoog belastingtarief, opzettelijk verschuiven naar een land met een lager of geen belastingtarief.

Sterkere case voor ngo’s

Tijdens de workshop werd er gesproken over het belang en de relevantie van het doen van onderzoek naar belastingontduiking in de mijnbouwsector. De workshop gaf ook inzicht in bruikbare informatie over bedrijven. Bewijsstukken die aantonen dat er sprake is van winstverschuiving, kunnen door ngo’s en campagnevoerders gebruikt worden om een sterkere case te creëren tegen de praktijken van multinationals.

Klatergoud (Eldorado Gold)

Case studie ‘Eldorado Gold’

In maart 2015, publiceerde SOMO een rapport over het Canadese mijnbouwbedrijf ‘Eldorado Gold’ dat Nederlandse mailbox bedrijven gebruikt om belasting te ontwijken in Griekenland. Tijdens de workshop werd Eldorado Gold als een case studie gebruikt, waarbij de deelnemers in kleine groepen de jaarverslagen van Eldorado Gold analyseerde op zoek naar tekenen van belastingontwijking.

Mijnbouwbedrijven ter verantwoording roepen

Verschillende internationale organisaties waren aanwezig tijdens de SOMO workshop, waaronder Christliche Initiative Romero, London Mining Network en Action Aid. Aan het eind van de workshop ontving SOMO enthousiaste reacties van de deelnemers.

“In de mijnbouwsector is belastingontwijking altijd een probleem. Mijnbouwbedrijven steken veel energie in het ontwijken en ontduiken van belasting. SOMO’s workshop ondersteunt ngo’s, die werken op milieu- en sociale problemen, bij het doen van belastingonderzoek en bij het wijzen van bedrijven op hun verantwoordelijkheid.”

Michael Reckordt, Powershift e.V.

SOMO diensten

Bedrijven kunnen op papier duurzaam beleid en goede intenties hebben, maar wat kan je doen om een einde te maken aan hun niet-duurzame of onethische activiteiten in de praktijk? Onze trainingen bieden organisaties de vaardigheden om zelf ondernemingen te onderzoeken, te beïnvloeden en misstanden door bedrijven (inter)nationaal aan te kaarten. Naast trainingen biedt SOMO services ook onderzoek op maat en deskundig advies aan. Neem voor meer informatie contact op met Gerhard.schuil@somo.nl of kijk op de website van SOMO services.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.