Foto:M10

Leden van de inheemse Ngäbe Buglé-gemeenschap zijn op vrijdag 29 oktober 2021 door de Panamese politie aangevallen op stuk land nabij de door de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO gefinancierde Barro Blanco-stuwdam. De slachtoffers, allen leden van de protestbeweging M22, hadden het land vreedzaam bezet nadat hun protestkamp in juli van dit jaar was ontmanteld.

Volgens Movimiento 10 de Abril (M10), een belangrijke partner van SOMO en Both ENDS, heeft de politie nagelaten de juiste protocollen te volgen bij het uitvoeren van het ontruimingsbevel. Zonder waarschuwing gebruikten zij onmiddellijk rubberen kogels, traangasgranaten en andere wapens tegen de groep, waaronder (zwangere) vrouwen, kinderen en ouderen bevonden. M10 meldt dat bij het gewelddadige optreden van de politie zeker twaalf mensen zwaar gewond raakten, waaronder kinderen. Eén jongen verloor zijn gezichtsvermogen door een rubberen kogel. Alle bezittingen van de aanwezigen werden verbrand. La Defensoria del Pueblo, de Panamese ombudsman voor mensenrechtenkwesties, heeft een officieel onderzoek geopend naar het buitensporig gebruik van geweld.

SOMO en Both ENDS veroordelen met klem deze nieuwe daad van gewelddadige onderdrukking van de inheemse gemeenschappen die protesteren tegen het Barro Blanco-project, en betuigen hun oprechte solidariteit met de gewonden.

Lees ons volledige statement op het Engelstalige gedeelte van onze website.