Direct naar inhoud

Slechte arbeidsomstandigheden in edelsteensector

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Wij houden allemaal van juwelen en sieraden. En kleurige edelstenen als saffier, robijn en smaragd sieren veel juwelen. Maar de wereld achter deze edelstenen ziet er een stuk minder fraai uit en dat is de reden dat we aan deze kant van de medaille ook aandacht willen besteden.

SOMO: onderzoek naar arbeidsomstandigheden edelsteensector

Het SOMO onderzoeksrapport ‘Rough Cut. Sustainability Issues in the Coloured Gemstone Industry’ deed onderzoek naar deze wereld en rapporteert over de toeleveringsketen van gekleurde edelstenen. SOMO verrichtte onderzoek naar het MVO-beleid van toonaangevende internationale juweliers: Signet Group (VS, VK), Wal Mart & Tiffany (VS), GemTV (VK) en de belangrijkste juweliers in Nederland: Bijenkorf en Siebel. Ook deed SOMO veldonderzoek naar de arbeidsomstandigheden van slijpers in Thailand en mijnwerkers in Madagaskar.

Ongelijke mondiale verdeling binnen edelsteensector

De waarde van gekleurde edelstenen in de detailhandel wordt geraamd op 7 tot 11 miljard euro wereldwijd. Officiële wereldhandelscijfers (import) wijzen op een waarde van bijna 3 miljard euro. “Maar de toeleveringsketen van gekleurde edelstenen lijkt wel een schoolvoorbeeld van ongelijke mondiale verdeling”, aldus SOMO onderzoeker Sanne van der Wal. “Hoe verder je teruggaat in de keten, hoe minder mensen eraan verdienen. De stenen worden meestal gewonnen in de armste ontwikkelingslanden, zoals Tanzania, Madagaskar en Zambia. Vervolgens gaan ze naar minder arme ontwikkelingslanden, zoals India, China en Thailand, waar ze geslepen worden. Uiteindelijk worden ze verkocht in het rijke Westen.”

Slechte arbeidsomstandigheden en weinig werkzekerheid

De grootste arbeidsproblemen doen zich echter voor aan het begin van het productieproces. Kinderarbeid, gezondheidschade, dodelijke ongevallen, lage inkomsten en werkonzekerheid: het zijn voornamelijk de mijnbouwwerkers en de slijpers die kampen met deze schadelijke gevolgen. Van der Wal: “Helaas ontbreekt het vooralsnog aan serieuze sectorbrede duurzaamheidsinitiatieven binnen de edelstenensector”.

Voorbeeld nemen aan diamant- en goudsector

“De branche kan een voorbeeld nemen aan de goud- en diamantketen, waarin veelal dezelfde juweliers zitten als in de gekleurde edelstenensector en waar al wel internationale initiatieven worden genomen. Hoog tijd dat deze sector haar verantwoordelijkheid neemt wat betreft eerlijke productie van gekleurde edelstenen”, aldus SOMO onderzoeker Sanne van der Wal.

Hier kun je het volledige SOMO rapport downloaden.

Bron: Sieradenpassionista

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.