Direct naar inhoud

Rijk verkiest verantwoorde bank

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Den Haag – Het ministerie van financiën stelt voor het eerst eisen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) aan banken die het betalingsverkeer van de overheid verzorgen.

Dat blijkt uit de openbare aanbesteding voor het betalingsverkeer van de Belastingdienst, die onlangs is uitgeschreven. Hierin wordt van belangstellende partijen verwacht dat zij ‘criteria stellen aan interne bedrijfsvoering, cliënten en de gehele financiële dienstverlening’.

De eis is het gevolg van ophef die februari vorig jaar ontstond na de keuze van Financiën voor Royal Bank of Scotland (RBS) als huisbankier van het Rijk. Toenmalig fractieleider van de ChristenUnie, Arie Slob, vroeg zich af waarom de staat in zee ging met een bank die frequent onder vuur ligt vanwege relaties met milieu-onvriendelijke bedrijven, wapenhandelaren en dubieuze regimes.

Onder druk van de Tweede Kamer vond er een gesprek plaats tussen oud-minister van financiën Bos en RBS, wat leidde tot een brief van de bank aan de Kamer waarin het mvo-beleid werd toegelicht. Bos liet weten dat hij geen aanvullende eisen kon stellen, omdat in de aanbesteding alleen werd gekeken naar de prijs en de kwaliteit van de dienstverlening.

Ook netwerkorganisatie MVO Platform drong aan op eisen aan banken die diensten verlenen aan de overheid. ,,We hebben het afgelopen jaar een paar keer gesproken met het ministerie en daar is positief op gereageerd", zegt Peter Ras van Oxfam Novib, één van de organisaties die bij het MVO Platform is aangesloten. ,,De nieuwe eisen voor het betalingsverkeer van de Belastingdienst waren in eerste instantie nog erg zwak, maar zijn gelukkig na enkele suggesties verder aangescherpt."

Het ministerie van financiën laat weten dat toenmalig minister Bos ook al had aangegeven van RBS te verwachten dat zij ‘een helder en transparant mvo-beleid voert’. ,,We hebben deze verwachting nu formeel als selectie-eis in de aanbesteding opgenomen", zegt een woordvoerder van Financiën.
Het Rijk heeft zich tot doel gesteld om alleen nog duurzaam in te kopen, maar diensten van banken en verzekeraars vallen daar niet onder. Ras: ,,Dat willen wij uiteindelijk wel. Het liefst met nog scherpere criteria, zodat bijvoorbeeld instellingen die investeren in bedrijven die clustermunitie produceren worden uitgesloten."

Bron: Trouw, 8 juli 2010

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.