Direct naar inhoud

Resultaten door samenwerking

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Het samenstellen van het jaarverslag gaat gepaard met momenten van beschouwing over de tientallen projecten, vergaderingen, trainingen en andere activiteiten die in het afgelopen jaar weer zijn uitgevoerd. SOMO gebruikt deze middelen om te werken aan haar drie voornaamste doelen, die alle drie te maken hebben met het terugwinnen van zeggenschap op multinationals. Dit was ook het hoofdthema van het debat ter ere van SOMO’s 40e verjaardag in december 2013.

In de afgelopen 40 jaar van knowledge driven change is SOMO zich altijd bewust geweest van het feit dat ‘onze’ resultaten alleen mogelijk zijn door middel van nauwe samenwerking met honderden partners en medestanders in netwerken en coalities, zowel in het zuiden als in het noorden. Binnen het dagelijks werk van SOMO waren er in 2013 enkele opvallende hoogtepunten die de gezamenlijke ambities en de nodige samenwerkingsverbanden goed illustreren.

Bijvoorbeeld het feit dat bijna honderd vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in drie landen geïnformeerd werden over niet-gerechtelijke klachtenprocedures en hoe deze op een effectieve manier ingezet kunnen worden ter bestrijding van bedrijfsmatig wangedrag. Of het feit dat Unilever daadwerkelijk actie heeft ondernomen om ongewenste intimiteiten op haar theeplantage in Kericho te voorkomen, wat resulteerde in aangekondigde verbeteringen in de klachtenprocedures van de plantage, disciplinaire maatregelen en meer vrouwelijke teamleiders.

Bovendien heeft de Nederlandse overheid eindelijk toegegeven dat haar belastingbeleid en -verdragen (die belastingontwijking door multinationals mogelijk maken) arme landen de inkomsten onthouden die nodig zijn om essentiële diensten zoals onderwijs te leveren. De regering heeft beloofd om de belastingtransparantie te verbeteren en antimisbruikbepalingen toe te voegen aan 23 bestaande belastingverdragen. Deze en andere hoogtepunten worden meer uitvoerig beschreven in het SOMO Jaarverslag 2013.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.