Dit handboek, geschreven door SOMO en La Strada International, wil NGO´s die werkzaam zijn op het onderwerp mensenhandel, kennis en instrumenten bieden voor het betrekken van de private sector bij hun werk. De volgende onderwerpen komen aan bod in het handboek: De verschillende kwetsbare sectoren. Stappen die het bedrijfsleven kan ondernemen om te vermijden dat ze bijdragen aan mensenhandel (gebaseerd op bestaande richtlijnen en toolkits). Bestaande internationale kaders op het gebied van bedrijven en mensenrechten (VN, ILO en EU). Hieronder valt ook de plicht van landen om mensenrechten te beschermen op het gebied van werk-gerelateerde mensenrechtenschendingen. Ervaringen van andere NGO’s, variërend van campagnes voor ‘corporate justice’ tot het indienen van klachten bij NGO-bedrijfspartnerschappen en multi-stakeholder initiatieven. Suggesties voor de verschillende strategieën die ingezet kunnen worden bij het betrekken en verantwoordelijk maken van de private sector de strijd tegen mensenhandel. Een bijlage met verwijzing naar literatuur en informatie over de belangrijkste organisaties en instellingen die zich met het thema ‘Bedrijfsleven en mensenrechten’ bezighouden.
lees meer mindergerelateerde content
Nieuw handboek voor ngo’s: Betrekken van het bedrijfsleven bij de aanpak van mensenhandel
Ter gelegenheid van de Europese Dag tegen Mensenhandel, op 18 oktober, brengen La Strada International en SOMO een handboek uit voor ngo’s over het betrekken van het bedrijfsleven bij de aanpak van mensenhandel. Publicatie /…
Onafhankelijk onderzoek bevestigt verantwoordelijkheid FMO voor schade door Barro Blanco-dam en adviseert compensatie
De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO is verantwoordelijk voor het verlies van levensonderhoud, de economische verliezen en de milieuschade die de bouw van de Barro Blanco-dam in Panama heeft veroorzaakt. Dit blijkt uit het eindverslag van het…
Myanmarese burger dient klacht in tegen Noors telecombedrijf om gevaarlijke inbreuk op privacy
Een burger van Myanmar heeft bij de Noorse gegevensbeschermingsautoriteit een klacht ingediend tegen Telenor Group om de gevaarlijke overdracht tegen te gaan van gevoelige gebruikersgegevens bij de verkoop van een dochterbedrijf van de telecom-multinational in…
SOMO en Both ENDS veroordelen geweld tegen inheemse gemeenschap bij de Barro Blanco-dam in Panama
Leden van de inheemse Ngäbe Buglé-gemeenschap zijn op vrijdag 29 oktober 2021 door de Panamese politie aangevallen op stuk land nabij de door de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO gefinancierde Barro Blanco-stuwdam. De slachtoffers, allen leden van…
OESO accepteert klacht tegen optreden Noorse telecomgigant Telenor in Myanmar
Een klacht die in juli 2021 door 474 in Myanmar gevestigde maatschappelijke organisaties is ingediend tegen telecombedrijf Telenor, is door het Noorse Nationaal Contactpunt van de OESO gegrond verklaard. Telenor, dat voor 53 procent in…
In gesprek met de Ngäbe-Bugle gemeenschap in Panama, na vijf jaar Barro Blanco-dam
Brief aan FMO over zorgelijke investeringen in Hondurese bank
SOMO en andere NGO’s verwelkomen het besluit van ointwikkelingsbank FMO om de onderhandelingen over een lening van $60 miljoen aan de Hondurese bank Ficohsa te staken. Hiermee zijn helaas niet al onze zorgen weggenomen. We…
SOMO verwelkomt schikking tussen Britse landbouwmultinational en Kenianen
De zaak tegen landbouwmultinational Camellia wegens vermeende mensenrechtenschendingen bij een Keniaanse dochteronderneming heeft geresulteerd in een schikking tussen het Britse bedrijf en 85 eisers. De overeenkomst voor een bedrag van GBP 4,6 miljoen omvat betalingen…
Schikking tussen Camellia / Kakuzi en Kenianen
Transparantie ontwikkelingsbank FMO schiet ernstig tekort
De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO is onvoldoende transparant over haar financieringen en investeringen en handelt daarmee in strijd met haar mandaat. Dat blijkt uit een nieuw rapport van International Accountability Project en de Foundation for the…