Direct naar inhoud

Protest in Jersey tegen ‘offshore’ bankwereld

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Op 13 maart 2009 protesteren actievoerders op Jersey bij Europese banken die daar vestigingen hebben. De actievoerders willen hiermee de aandacht vestigen op de ‘offshore’ bankwereld, waar het ontwijken van financiële regels en belastingen plaatsvindt. Ondoorzichtige financiële constructies van banken zijn mede oorzaak van de huidige financiële crisis.

De actievoerders roepen op tot maatregelen tegen misbruik van belastingparadijzen als Jersey, één van de Kanaaleilanden tussen Engeland en Frankrijk, die dubieuze financiële praktijken mogelijk maken. Zij lanceren vandaag een actieprogramma met voorstellen om wereldwijde financiële en fiscale regulering te versterken. De oproep is gericht aan de G20, de grootste economieën, waarvan de ministers van Financiën zaterdag 14 maart in Londen samenkomen.

Tax Justice Network, één van de organisatoren van de actie, wijst erop dat banken die nu worden gered met belastinggeld nog steeds klanten helpen om belasting te ontwijken of zelfs illegaal te ontduiken. Het netwerk heeft berekend dat door belastingontduiking wereldwijd €250 miljard euro per jaar aan belastingopbrengsten verloren gaat, een veelvoud van wat nodig is voor financiering van de VN Millennium Ontwikkelingsdoelen, zoals mondiale halvering van extreme armoede.

Eerder al riepen ontwikkelingsorganisaties in een open brief de Nederlandse regering op haar invloed in genationaliseerde banken aan te wenden om misbruik van belastingparadijzen tegen te gaan. Nu de Nederlandse regering zelf als bankier optreedt, kan zij direct in deze praktijken ingrijpen. Hoewel op die brief nog geen inhoudelijke reactie is gekomen, heeft Premier Balkenende onlangs wel benadrukt dat belastingparadijzen aangepakt moeten worden. Ontwikkelingsorganisaties vinden dat de overheid nu ook tot actie moet overgaan.

De G20-top biedt een kans om internationale afspraken te maken om de mogelijkheden voor internationale belastingontwijking te verminderen. Ook de Nederlandse belastingwetgeving biedt op sommige punten gelegenheid tot internationale belastingontwijking.

Download het actieprogramma(opens in new window) dat gepresenteerd wordt tijdens het protest op 13 maart.
Lees verder over de rol van Jersey op het blog van Tax Justice Network(opens in new window) .
Een uitgebreid financieel overzicht van de situatie op Jersey is te vinden op het blog van Tax Research UK(opens in new window) .

Tax Justice NL is de Nederlandse afdeling van het wereldwijde Tax Justice Network. Tax Justice NL is een netwerk van acht Nederlandse maatschappelijke organisaties: Oxfam Novib, Oikos, SOMO, Attac, Both Ends, Evert Vermeer Stichting, Transnational Institute en Fairfood. Het zet zich in voor een eerlijk en rechtvaardig internationaal belastingsysteem dat bijdraagt aan internationale ontwikkeling. Tax Justice NL zet zich in tegen belastingontwijking en belastingparadijzen, belastingcompetitie tussen landen en innovatieve financiering voor ontwikkeling.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.