De Nederlandse overheid houdt tot op zekere hoogte rekening met de conflict context van een land bij het toekennen van steun aan het bedrijfsleven in conflictlanden. Vaak gebeurt dit informeel en ad hoc. De overheid erkent dat bedrijven conflict-sensitief moeten opereren in conflictgebieden, wat een positief signaal is. In deze publicatie pleiten SOMO en Oxfam Novib echter voor het structureel en consistent integreren van een zogenaamde ‘conflict lens‘ bij alle onderdelen van het overheidsinstrumentarium gericht op het bedrijfsleven.
lees meer mindergerelateerde content
Kledingmerken en fabrikanten kunnen niet zwijgen over wreedheden in Myanmar
Het netwerk van Clean Clothes Campagin (CCC), waar SOMO deel van uitmaakt, veroordeelt het stilzwijgen van kledingmerken, waaronder Aldi North, Lindex en Marks & Spencer, over de wreedheden die het leger in Myanmar begaat sinds…
Wat kan SOMO Services voor u betekenen?
lees meerTransparantie nodig over de update van de VN database
Terwijl de wereld druk was met het bestrijden van de coronapandemie, voerde Israël het afgelopen jaar de illegale sloop van Palestijnse huizen en eigendommen tot recordhoogte op. Een groep van 42 maatschappelijke organisaties, waaronder SOMO,…
‘Superbescherming’ voor bedrijven
Reisaanbieders ondersteunen illegale Israëlische nederzettingeneconomie
Europese en Noord-Amerikaanse touroperators brengen regelmatig toeristen naar Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden en presenteren deze onterecht als deel van Israël. Een rapport van Global Legal Action Network (GLAN) en SOMO laat zien…
Tainted Tourism
Kledingmerken en fabrikanten, veroordeel de militaire coup en steun de arbeiders in Myanmar
De Clean Clothes Campaign, een wereldwijd netwerk van arbeidsrechtenorganisaties, waaronder SOMO, publiceert vandaag een oproep aan kledingmerken en fabrikanten om de militaire coup te veroordelen en de arbeiders in Myanmar te steunen. Vakbonden en mensenrechtenorganisaties…
Onderzoek reden voor inreisverbod Israël
Uit stukken van het Israëlische Ministerie van Strategische Zaken (Ministry of Strategic Affairs) blijkt dat twee medewerkers van SOMO Israël niet meer in mogen vanwege onderzoek dat SOMO doet naar bedrijven in bezette gebieden. De…
De mythes rond het Energy Charter Treaty ontkracht
Kijk op 24 februari naar het grote buitenlanddebat
De verkiezingen op 17 maart gaan ook over het buitenland: klimaat, gezondheid, en internationale handel. Wat valt er te kiezen? Kijk het grote politieke debat over de toekomst van Nederland in de wereld. Woensdag 24…
Kolenbedrijf klaagt Nederland aan via omstreden investeringsverdrag
Het Duitse energiebedrijf RWE eist compensatie van Nederland vanwege de eind 2019 aangenomen wet die vanaf 2030 het gebruik van kolen bij de opwekking van elektriciteit verbiedt. Milieudefensie, SOMO en Transnational Institute van de Handel…