De Nederlandse overheid houdt tot op zekere hoogte rekening met de conflict context van een land bij het toekennen van steun aan het bedrijfsleven in conflictlanden. Vaak gebeurt dit informeel en ad hoc. De overheid erkent dat bedrijven conflict-sensitief moeten opereren in conflictgebieden, wat een positief signaal is. In deze publicatie pleiten SOMO en Oxfam Novib echter voor het structureel en consistent integreren van een zogenaamde ‘conflict lens‘ bij alle onderdelen van het overheidsinstrumentarium gericht op het bedrijfsleven.
lees meer mindergerelateerde content
Rechter veegt schadeclaims RWE en Uniper van tafel
De Nederlandse overheid hoeft geen schadevegoeding te betalen aan energiegiganten RWE en Uniper, oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag. De energiebedrijven hadden claims van respectievlijk EUR 1,4 miljard en EUR 1 miljard neergelegd bij…
COP27: goedkeuring van een “gemoderniseerd” ECT opent de deur naar alleen maar meer klimaatchaos
SOMO blij met baanbrekend Nederlands wetsvoorstel voor maatschappelijk verantwoord ondernemen
De initiatiefwet ‘Verantwoord en Duurzaam internationaal Ondernemen’, die dinsdag door zes Nederlandse politieke partijen bij de Tweede Kamer is ingediend, is een ommekeer op het gebied van verantwoord ondernemen. SOMO is blij met het voorstel…
BV Nederland: voor al uw investeringen in oorlogsmisdaden
Telenor en maatschappelijke organisaties bereiken een voorlopige overeenkomst over digitale veiligheid van Myanmarese burgers
Het Noorse telecombedrijf Telenor en 474 maatschappelijke organisaties uit Myanmar hebben een voorlopige overeenkomst bereikt in een lopend bemiddelingsproces over het overhaaste vertrek van het Noorse telecombedrijf uit Myanmar na de militaire coup in 2021….
Minister Jetten wil uit de ECT stappen, liefst in Europees verband
Minister Rob Jetten (D66, Energie en Klimaat) heeft zich vandaag in een kamerdebat uitgesproken vóór uittreding uit de Energy Charter Treaty (ECT). Hij geeft hiermee gehoor aan een brede oproep vanuit maatschappelijke organisaties en politieke…
Ook een gemoderniseerde Energy Charter Treaty blijft een struikelblok voor de klimaatdoelen
Kabinet, stap uit het ECT!
Vandaag sturen 12 maatschappelijk organisaties, waaronder Urgenda, FNV, Milieudefensie en Greenpeace, een brandbrief naar de Tweede Kamer, de ministers Jetten en Schreinemacher en minister-president Rutte, om uit het Energiehandvestverdrag (Energy Charter Treaty of ECT) te…
Dringende oproep aan kabinet: stap nu uit het Energiehandvestverdrag
Urgenda, SOMO, FNV en nog negen organisaties doen vandaag een dringende oproep aan premier Rutte en ministers Jetten en Schreinemacher om samen met zoveel mogelijk landen uit het Energiehandvestverdrag (Energy Charter Treaty, hierna ECT) te…
Internationale gemeenschap moet optreden tegen Israël’s onderdrukking van Palestijnse mensenrechtenorganisaties
Vorige week donderdag viel het Israëlische leger met geweld zeven prominente Palestijnse mensenrechtenorganisaties binnen en vergrendelden hun deuren. Afgelopen weekend werd de directeur van Al Haq (Shawan Jabarin) telefonisch bedreigd en de directeur van Defense…