Klimaatverandering is het resultaat van de manier waarop we wereldwijd consumeren, produceren, verdelen, consumeren en weggooien. Op basis van onze jarenlange onderzoekservaring weten we voor welke uitdagingen we staan. Wat schoon en groen voor ons lijkt, kan gebaseerd zijn op een grimmige realiteit elders in de wereld.
lees meer minderNatural Resources
lees meerRechter veegt schadeclaims RWE en Uniper van tafel
De Nederlandse overheid hoeft geen schadevegoeding te betalen aan energiegiganten RWE en Uniper, oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag. De energiebedrijven hadden claims van respectievlijk EUR 1,4 miljard en EUR 1 miljard neergelegd bij…
Hoe klimaatonderhandelaars met het bedrijfsleven de klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden ondermijnden
Ook een gemoderniseerde Energy Charter Treaty blijft een struikelblok voor de klimaatdoelen
Kabinet, stap uit het ECT!
Vandaag sturen 12 maatschappelijk organisaties, waaronder Urgenda, FNV, Milieudefensie en Greenpeace, een brandbrief naar de Tweede Kamer, de ministers Jetten en Schreinemacher en minister-president Rutte, om uit het Energiehandvestverdrag (Energy Charter Treaty of ECT) te…
Gebrekkig NEa-onderzoek naar onduurzame houtpelletproductie
In 2021 publiceerde SOMO het rapport ‘Wood pellet damage’. Naar aanleiding hiervan gaf voormalig staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius de opdracht aan de Nederlandse Emissie Autoriteit (NEa) om de bevindingen te onderzoeken. De resultaten werden op 16 juni…
Ronde Tafel in Tweede Kamer ronduit kritisch over Energy Charter Treaty
Statement / juni 2, 2022 Nederland, stap uit het Energy Charter Treaty In dit position paper gericht aan de TweedeKamerleden van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat leggen we uit waarom het het Energy…
EU-wetgeving voor batterijen moet ook gelden voor bauxiet, koper en ijzer
Naast kobalt, grafiet, lithium en nikkel, zijn ook bauxiet, koper en ijzer belangrijke grondstoffen voor batterijen van onder meer elektrische auto’s en windmolens. Bij de winning van deze grondstoffen vinden vaak grove mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling…
Energy Charter Treaty: hoe zat het ook al weer?
Het Energy Charter Treaty
Ambitieuze klimaatdoelstellingen missen bij de grote pakketbezorgers
De explosief groeiende e-commerce sector heeft een grote en toenemende impact op de opwarming van de aarde. Zes toonaangevende bezorgbedrijven zijn er tot op heden echter niet in geslaagd om doelstellingen te formuleren die voldoende…
Zijn ESG investeringen wel echt een klimaatvriendelijke keuze?
Verklaring over mijnbouw en de energietransitie in aanloop naar klimaattop
SOMO en 140 andere organisaties steunen een rechtvaardige en snelle overgang van fossiele brandstoffen naar een hernieuwbaar energiesysteem. We maken ons echter zorgen over de gevolgen van de winning van ‘transitiemineralen’ zoals lithium, kobalt, nikkel…
Uitkomsten onderzoek SOMO blijven staan; biomassa uit Estland veroorzaakt ernstige natuurschade
Op 7 oktober kwamen de energiebedrijven, verenigd in de belangenvereniging Energie-Nederland, naar buiten met een kritisch rapport van bosbouwadviesbureau Indufor dat in hun opdracht is opgesteld. Het rapport bestrijdt de conclusies uit het in juli…
Trek de stekker uit het Energy Charter Treaty
Responsible disengagement from coal as part of a just transition
De steenkoolmijnen moeten dicht, maar niet zonder rechtvaardige oplossingen voor gemeenschappen en werknemers
Mijnbouw- en energiebedrijven moeten stoppen met het winnen en verbranden van steenkool om rampzalige klimaatverandering af te wenden. Maar wat houdt dit in voor de gemeenschappen en werknemers die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van…
Oproep tot daadkrachtige klimaatactie in aanloop naar Klimaattop Glasgow
Nederlandse maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor milieu, mensenrechten en klimaat, doen met deze open brief een klemmend beroep op de grootste Nederlandse financiële instellingen om in de aanloop naar de VN klimaattop in Glasgow…