Direct naar inhoud

Offsetting human rights

Seksueel misbruik en intimidatie bij het Kasigau Corridor REDD+ Project in Kenia

Dit rapport richt zich op een van de meest gevierde CO2-compensatieprojecten, dat alom geprezen wordt voor de manier waarop het de lokale ontwikkeling stimuleert en vrouwen en jongeren mondiger maakt: het Kasigau Corridor REDD+ Project (‘Kasigau’), gelegen in het zuidoosten van Kenia, opgericht en geleid door het Amerikaanse bedrijf Wildlife Works.

Het Kasigau Corridor-project is het eerste REDD+ project; de eerste fase werd in 2011 door Verra goedgekeurd. Verra stelt standaarden op voor CO2-compensatieprogramma’s, geeft de credits uit en houdt toezicht op de kwaliteit en integriteit ervan. Wildlife Works gebruikt Kasigau om een product te maken – CO2-kredieten. Ze verkopen dit product aan grote multinationals die het vervolgens gebruiken om hun CO2-uitstoot te “compenseren” en beweren dat ze op weg zijn naar netto nul. Tientallen commerciële bedrijven, waaronder Microsoft, Netflix, Mckinsey, Shell en anderen, hebben CO2-kredieten van dit project gekocht.

Uit onderzoek van SOMO en de Kenya Human Rights Commission (KHRC) blijkt dat Wildlife Works verantwoordelijk is voor ernstige mensenrechtenschendingen bij het Kasigau-project in Kenia, in strijd met haar sociale en ethische voorkomen. Een team van onderzoekers heeft 31 huidige en voormalige werknemers van het Kasigau-project van Wildlife Works en leden van de lokale gemeenschap geïnterviewd.

Deze interviews onthulden wijdverspreide seksuele intimidatie en misbruik door bepaalde mannelijke medewerkers – voornamelijk in hogere functies bij Wildlife Works. Onze bevindingen tonen aan dat Wildlife Works meer dan tien jaar een context van ernstig misbruik heeft laten voortbestaan in Kasigau. Het bedrijf heeft tegelijkertijd producten als ‘ethisch’ verkocht, terwijl ze dat allesbehalve zijn.

Offsetting human rights is het eerste rapport in een serie van SOMO waarin de gevolgen voor de mensenrechten van CO2-compensatie in de bosbouw worden onderzocht.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.