Direct naar inhoud

Noodrem-actie voor eerlijke handelsverdragen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Donderdag 27 september 2007 voeren duizenden mensen in zo´n veertig landen actie tegen de vrijhandelshandelsverdragen die de Europese Unie wil afsluiten met landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.

Het is de tweede keer dit jaar dat boerenorganisaties, vakbonden, kerkelijke organisaties, sociale bewegingen en ontwikkelingsorganisaties over de hele wereld de straat op gaan om actie te voeren. Zij willen hiermee voorkomen dat de armste landen vrijhandelsverdragen (Economic Partnership Agreements, EPA’s) met de Europese Unie ondertekenen.

Volgens deze organisaties over de hele wereld hebben de EPA’s rampzalige gevolgen voor de armste landen en lopen miljoenen mensen het risico hun inkomen te verliezen en daarmee in armoede te vervallen.

Donderdag 27 september 2007 is het precies vijf jaar geleden dat de onderhandelingen over deze handelsverdragen zijn begonnen.

De acties vinden internationaal plaats in steden als Londen, Kopenhagen, Kampala en Nairobi. In Nederland trekken actievoerders van Afrika-Europa Netwerk, Both ENDS, CNV Jongeren, Evert Vermeer Stichting, Fairfood, ICCO, Oxfam Novib, SOMO, TNI, WEMOS en XminY om tien uur

’s morgens symbolisch aan de noodrem. Zij delen dan noodremmen uit aan mensen die de Tweede Kamer inlopen, op het Plein in Den Haag.

Uitstel

EU Commissaris Mandelson dreigt met verhoogde tariefmuren voor landen die per 1 januari niet tekenen. Dit heeft – volgens een door de Nederlandse regering ingesteld onderzoek – catastrofale gevolgen voor belangrijke economische sectoren in deze landen. Volgens de actievoerders zijn deze dreigementen onrechtvaardig.

De afgelopen weken hebben 15 landen in West Afrika en 16 landen in Oost Afrika aan de Europese Commissie gevraagd om per 1 oktober een overgangsoplossing toe te zeggen voor het geval de vrijhandelsverdragen niet eind van dit jaar getekend kunnen worden. De landen hebben haast. Kenyas bloemenexporteurs hebben bijvoorbeeld al laten weten dat zij binnenkort exportorders voor 2008 mis lopen als ze voor oktober niet de garantie hebben dat ze in 2008 geen extra heffingen hoeven te betalen. De Europese Commissie houdt echter nog steeds vast aan de datum van 1 januari 2008.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Barbara Bosma, persvoorlichter van ICCO, 030-692 7804, 06-22 454 112 of barbara.bosma@icco.nl.Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Paul van Tongeren, persvoorlichter van Oxfam Novib, 070-3421644 of 06 – 51 573 683

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.