Direct naar inhoud
Diego Torres Silvestre_ATT SA

Nieuwe schuldencrisis voor ontwikkelingslanden?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Rodrigo Fernandez
Gepubliceerd op:

De gevolgen van (het einde van) ‘quantitative easing’

Een nieuw rapport van SOMO beschrijft hoe het opkoopbeleid van centrale banken, het zogenaamde kwantitatieve verruimen, heeft geleid tot groeiende schulden in ontwikkelingslanden. Door het einde van dit opkoopbeleid van centrale banken en de stijging van de rente in de VS dreigt een bekend scenario dat vanaf de jaren 1980 uitmondde in een reeks van heftige schuldencrises. In The politics of QE wordt uitgelegd welke rol wereldwijde obligatiemarkten nu spelen in het doorgeven van het geld dat gecreëerd is door centrale banken in ontwikkelde landen.

In tegenstelling tot de schuldencrisis in de jaren 80 is het nu niet de bankensector die een centrale rol speelt in het uitlenen van geld. Op dit moment is het vooral de wereldwijde obligatiemarkt en de investeringsfondsen die hierin actief zijn dominant. Dit maakt het potentiele probleem groter omdat de schuldeisers ongrijpbaar zijn, zegt onderzoeker Rodrigo Fernandez.

Samen met twee Argentijnse collega’s schreef hij het kritische rapport, dat in juli in Argentinië wordt besproken.

De huidige situatie, waarin kapitaalstromen terug dreigen te gaan naar ontwikkelede economieën, vraagt om een adequaat antwoord van internationale organisaties als het IMF. Ideeën over hervormingen die al vier decennia worden besproken, om schulden te herstructureren en om kapitaalcontroles mogelijk te maken, moeten in deze nieuwe context op de agenda komen van de G-20.

Ook moet de ECB een breder mandaat krijgen dat verder gaat dan het bewaken van de prijsstabiliteit. Werkgelegenheid, financiële stabiliteit en duurzame ontwikkeling moeten ook onderdeel worden van de opdracht aan centrale banken, om te zorgen dat deze publieke instellingen onderdeel worden van een oplossing van de maatschappelijke problemen van deze tijd.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Rodrigo Fernandez
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.