SOMO onderzocht de belangen van ING in controversiële bedrijven en de lobbyactiviteiten van de bank. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat ING meer zou kunnen doen om haar belangen in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van clusterbommen en landmijnen te beëindigen.

Ook de gebrekkige transparantie over ING’s lobbyactiviteiten wordt in het onderzoek aangekaart. ING heeft aangegeven dat zij de transparantie van haar lobbyactiviteiten wil vergroten. Een deel van de ING-website www.ingforsomethingbetter.com zal hieraan worden gewijd.

Op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van ING op maandag 14 mei wordt duidelijk of ING ook andere aanbevelingen van SOMO zal oppakken naar aanleiding van vragen die de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), zoals het opzetten van ‘schone’ indexfondsen, waarin geen bedrijven zitten die betrokken zijn bij de productie van clusterbommen en landmijnen. Financiële organisaties als Blackrock en Storebrand werken al met een dergelijk index.

Download het (Engelstalige) rapport