Direct naar inhoud

NGO’s tevreden over stemming in Europarlement

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Leden van het Europese Parlement stemden vandaag over de Verordening Infrastructuur Europese Markten (EMIR), het eerste wetsvoorstel van de Europese Commissie om de ‘Over-The-Counter’ (OTC) derivatenmarkt te reguleren. NGO’s zijn blij met deze eerste stap in de strijd tegen excessieve speculatie met landbouwgrondstoffen.

Marc Olivier Herman, EU-beleidsmedewerker bij Oxfam International: “De stemming in het Europarlement is een goede eerste stap. Wat we nodig hebben is een pakket Europese wetten over derivaten, die een einde moeten maken aan de excessieve speculatie die miljoenen mensen wereldwijd treft doordat voedselprijzen op ongecontroleerde wijze worden opgedreven. Het is nu aan de EU-Ministers van Financiën om snel positie in te nemen over de voorgestelde wetgeving. De lidstaten moeten weerstand bieden aan de grote druk van financiële instellingen en grote bedrijven, en de belangen van de belastingbetalers en mensen die honger lijden voorop stellen.”

Kenneth Haar van Corporate Europe Observatory: “Gelukkig is met de amendementen op de tekst bereikt dat alle derivaten gerapporteerd dienen te worden. Hiermee moet de noodzakelijke transparantie tot stand komen vast te kunnen stellen of er gespeculeerd wordt met voedselprijzen via OTC-derivaten.”

De NGO’s betreuren wel dat de tekst die is aangekomen door het Europese Parlement pensioenfondsen vrijstelt van de clearing, een zekerheidsstelling.

Daniel Pentzlin van Friends of the Earth Europe: “Het is jammer dat de tekst grote mazen kent, pensioenfondsen worden namelijk vrijgesteld van de clearing, met de optie om deze uitzondering met meer dan drie jaar te verlengen. Ook is het zorgwekkend dat de tekst uitzonderingen overweegt voor de buitenlandse valuta derivatenhandel. Dit is voornamelijk nadelig voor ontwikkelingslanden.”

Deborah Doane, directeur van de World Development Movement (WDM): “Deze stemming zal leiden tot grotere transparantie op de financiële markten. Maar om excessieve speculatie met voedselprijzen werkelijk te beteugelen moeten er strikte beperkingen komen voor de bedragen die financiële speculanten zoals banken en pensioenfondsen kunnen inleggen op deze markten. In de VS komen deze beperkingen eraan en deze herfst worden voorstellen van de Europese Commissie verwacht om financiële speculatie aan banden te leggen. Europa moet in actie komen tegen deze schadelijke en roekeloze financiële speculatie, die honger en armoede voor vele miljoenen mensen tot gevolg heeft.”

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.