Direct naar inhoud

Nederlandse regering laat kans liggen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

In Hong Kong hebben de rijke landen onvoldoende interesse getoond in de problemen en ideeën van de ontwikkelingslanden.

Nederland
Ook de Nederlandse regering had te weinig oog voor de belangen van ontwikkelingslanden. Nederland zette vooral hard in op de toegang van de eigen industrie en dienstensector op de markten van ontwikkelingslanden.
Wat Nederland hier tegenover probeerde te stellen voor ontwikkelingslanden – zoals quota- en tariefvrije markttoegang voor MOL’s en het tegengaan van dumpen van overschotten via voedselhulp – heeft weinig uitgehaald. Op alle punten is de uitkomst verwaterd.

Exportsubsidies landbouw
De Coalitie voor Eerlijke Handel vindt dat het volledig stopzetten van exportsubsidies klaar had moeten zijn in 2010 in plaats van in 2013. Dumping had in het belang van de boeren in ontwikkelingslanden zo snel als mogelijk moeten worden gestopt.

Katoen
De binnenlandse subsidies voor Amerikaanse katoenboeren blijven voorlopig bestaan. En juist deze subsidies zorgen voor de lage katoenprijs die boeren in West Afrika uit de markt drukt.

Industrie en diensten
Op het terrein van diensten en industriële producten krijgen ontwikkelingslanden te weinig kans om op eigen manier en in eigen tempo hun economische en sociale ontwikkeling vorm te geven.

Leden van de coalitie voor eerlijke handel in Hong Kong zijn: Both Ends, ICCO, IUCN-NL, Novib, SOMO, Wemos, Wereldwinkels en de Zuid-Noord Federatie.

Voor een compleet overzicht van de leden zie www.coalitievooreerlijkehandel.nl(opens in new window)

Voor de WTO top maakte SOMO een special waarin de ontwikkelingen tijdens de top op de voet werden gevogld. Zie hier(opens in new window) voor de special.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.