Direct naar inhoud

Motie aangenomen: geen nieuwe financiering megastal in Oekraïne

Gepubliceerd op:

Naar aanleiding van het onlangs gepubliceerde SOMO-rapport ‘Chicken Run’ heeft de Tweede Kamer besloten dat er geen nieuw ontwikkelingsgeld naar megastallen in Oekraïne gaat. Afgelopen dinsdag nam de kamer een motie aan, waarin werd opgeroepen niet in te stemmen met nieuwe financiering vanuit de Europese bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) voor kippenproducent Myronivsky Hliboproduct (MHP). Het zou gaan om 85 miljoen euro aan Europees belastinggeld. SOMO’s rapport over MHP leidde al eerder tot Kamervragen van de Partij van de Arbeid (PvdA).

Chicken Run

De bewindvoerders van de EBRD vergaderen binnekort over de kwestie. Naar aanleiding van de motie heeft minister Dijsselbloem aangegeven dat Nederland niet in zal stemmen met deze of toekomstige leningen voor megastallen.

MHP, met naar schatting 332 miljoen geslachte kippen per jaar de grootste kippenvleesproducent in Oekraïne, staat op het punt staat de productie met 70% te verhogen. Het bedrijf krijgt ruim baan van de Oekraïense overheid, exporteert tegen gunstige voorwaarden naar Nederland en profiteert daarnaast al van een half miljard aan leningen van internationale ontwikkelingsbanken. Bij de schaalvergroting spelen ook Nederlandse banken en bedrijven een rol. Intussen ondervinden de bewoners in de omgeving van Europa’s grootste kippenstal steeds meer overlast van stank en zwaar verkeer en worden zij onder druk gezet om hun land te verpachten. Met het rapport Chicken Run heeft SOMO de bedrijfsstrategieën van MHP en de daaruit voortvloeiende impact op omliggende dorpen in kaart gebracht.

Voor het rapport reisde SOMO samen met Both ENDS(opens in new window) en Bankwatch naar Oekraïne voor een fact finding missie. Naar aanleiding van deze reis publiceerde Bankwatch het rapport Black Earth(opens in new window) .

 

Meer informatie nodig?

Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.