Direct naar inhoud

Fernanda Hopenhaym

Lid Raad van Toezicht

Fernanda Hopenhaym is mededirecteur van het Project on Organizing, Development, Education and Research (PODER), een organisatie in Latijns-Amerika die zich inzet voor verantwoord ondernemen.

Ze werkt al meer dan twintig jaar aan economische, sociale en genderrechtvaardigheid. Sinds 2006 werkt Fernanda aan kwesties met betrekking tot mensenrechten en financiële instellingen en de laatste tien jaar heeft ze zich specifiek gericht op het bedrijfsleven en mensenrechten, waarbij ze werkt aan het bevorderen van de verantwoordingsplicht van bedrijven en het versterken van het respect voor mensenrechten ten aanzien van private en publieke investeringen en activiteiten in de private sector.

Ze heeft onderzoek gedaan naar zaken die verband houden met de impact van bedrijven op de mensenrechten en het milieu en heeft gewerkt met lokale gemeenschappen die door publiek-private projecten zijn getroffen en hen begeleid in hun streven naar gerechtigheid en herstel. Ze heeft in de LAC-regio en wereldwijd gepleit voor meer verantwoordingsplicht van bedrijven en mensenrechten, en training en capaciteitsopbouw gegeven op het gebied van bedrijfsleven en mensenrechten.

In het kader van PODER was zij lid van de Treaty Alliance en stichtend lid van de Feminists for a Binding Treaty. Voor de periode 2019-2021 was Fernanda voorzitter van het bestuur van ESCRNet, het internationale netwerk voor economische, sociale en culturele rechten; momenteel is zij lid van het bestuur van EarthRights International en van All Out, en adviseur van de Business and Human Rights Award Foundation. In november 2021 werd Fernanda door de Mensenrechtenraad benoemd tot lid van de VN-werkgroep voor bedrijfsleven en mensenrechten.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.