Direct naar inhoud

Aintzane Márquez

Onderzoeker Strategische Procesvoering

Aintzane Márquez is onderzoeker en coördinator op het gebied van strategische rechtszaken. Ze is praktiserend advocaat en heeft ervaring met het procederen voor nationale, regionale en internationale rechtbanken en buitengerechtelijke mechanismen op het gebied van bedrijfsaansprakelijkheid, gendergerelateerd geweld, discriminatie, mensenhandel en seksuele en reproductieve rechten.

Voordat Aintzane bij SOMO kwam, was zij senior advocaat bij Women’s Link Worldwide, een transnationale feministische organisatie die de kracht van de wet gebruikt om sociale verandering te bevorderen die de rechten van vrouwen en meisjes bevordert, met name diegenen die te maken hebben met meerdere vormen van discriminatie. Daarvoor was ze senior medewerker op de afdeling Strafrecht bij het advocatenkantoor Garrigues, waar ze zich specialiseerde in witteboordencriminaliteit en naleving van het bedrijfsstrafrecht.

Aintzane heeft een bachelor in de rechten en een master in Advanced Studies in Human Rights van de Carlos III Universiteit in Madrid (Spanje). Ze heeft ook een Executive Master in Bedrijfsrecht. Haar onderzoek richt zich op de genderspecifieke gevolgen van mensenrechtenschendingen door bedrijven en de toegang tot rechtsmiddelen. Dit vanuit een internationale, vergelijkende en nationale benadering, waarbij ze strategische procesvoering gebruikt als een methodologisch instrument om sociale verandering te bevorderen.

Gerelateerde onderwerpen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.