Direct naar inhoud

Maak een einde aan het tijdperk van belastingparadijzen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Belastingparadijzen zijn de voedingsbodem voor misdaad en corruptie zo blijkt wederom uit het nieuwste onderzoek van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). De 11 miljoen gelekte documenten laten de schaal zien waarop individuen, veelal wereldleiders en zakenmensen, grote sommen geld aan het zicht kunnen onttrekken van belastingdiensten en het publiek.

“Dat deze informatie naar buiten komt door een lek, laat zien hoe broodnodig transparantie over de eigenaren van brievenbusfirma’s is en dat er nu echt een einde moet komen aan het tijdperk van belastingparadijzen”, zegt Giuseppe van der Helm van Tax Justice Nederland.

Geschat wordt dat belastingparadijzen wereldwijd in totaal 32.000 miljard dollar verborgen houden. Door ingewikkelde fiscale constructies kunnen de eigenaren van brievenbusfirma’s anoniem blijven. Ook Nederland speelt een rol in deze fiscale constructies en huist zelf 14.000 brievenbusfirma’s.

“In het verleden bleken corrupte politieke leiders als Khaddafi en Yanukovich van het Nederlandse fiscale klimaat gebruik te maken, dus dat Nederland nu ook weer genoemd wordt in het onderzoek van ICIJ is geen verrassing.”

Momenteel is Nederland bezig met de implementatie van een Europees register, waarin de uiteindelijke eigenaren van brievenbusfirma’s zichtbaar moeten worden, maar in het voorstel van het kabinet zal maar weinig informatie publiek worden waardoor het de vraag is of het register wel werkelijk zijn doel gaat dienen.

Als voorzitter van de Europese Unie, moet Nederland een voortrekkersrol spelen en daadkrachtig optreden tegen belastingparadijzen die misdaad, terrorisme en corruptie faciliteren. Zo moet er een zwarte lijst komen van belastingparadijzen.

“Momenteel is er alleen een zwarte lijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), maar daar staat werkelijk geen enkel belastingparadijs op. In het onderzoek van de ICIJ worden 21 belastingparadijzen genoemd die betrokken zijn, dat lijkt me een mooi begin”, aldus Giuseppe van der Helm.

Alhoewel er nu veel aandacht uitgaat naar het Panamese juridische adviesbureau Mossack Fonseca en haar cliënten, moet de praktijken van Mossack Fonseca worden gezien als onderdeel van een wereldwijd netwerk van advocatenkantoren, belastingadvieskantoren, trustkantoren en banken .

“Het wordt tijd dat ook deze ‘helpers’ van dit ondoorzichtige onethische systeem worden gezien als onderdeel van het probleem en de vraag is wanneer ze onderdeel worden van de oplossing”, zegt Giuseppe van der Helm.

Over Tax Justice Nederland

TJNL is een netwerkorganisatie die meer bewustzijn bij politici en het Nederlandse publiek wil creëren over de gevolgen van belastingontwijking wereldwijd. Tax Justice NL zet zich in voor een mondiaal eerlijk belastingsysteem en pleit voor meer transparantie van bedrijven en overheden.

Tax Justice NL is een netwerk van 8 organisaties: Oxfam Novib, FNV, Oikos, SOMO, Both Ends, Max van der Stoel Foundation, Transnational Institute en ActionAid.

Tax Justice is aangesloten bij de Global Alliance for Tax Justice.

Lees meer over de 11 miljoen gelekte documenten op de website van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)(opens in new window) .

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.