Direct naar inhoud

Maak een eind aan SLAPP’s: smaadzaken om critici het zwijgen op te leggen

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

SOMO is een van de meer dan honderd ondertekenaars van een paper over hoe de EU een einde moet maken aan rechtszaken die slechts bedoeld zijn om critici de mond te snoeren, smaadzaken die in het Engels bekend staan als Strategic Lawsuits Against Public Participation (SLAPPs).

Deze rechtszaken worden aangespannen door bedrijven en prominente personen om critici lastig te vallen en het zwijgen op te leggen. Typische slachtoffers zijn personen of organisaties met een waakhondfunctie, zoals journalisten, activisten, academici, vakbonden en NGO’s. SLAPP’s vormen een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting, belangenbehartiging en het recht van vereniging.

Recente voorbeelden van SLAPP’s zijn PayPal die SumOfUs aanklaagt(opens in new window) voor een vreedzaam protest bij het Duitse hoofdkwartier van PayPal, mede-eigenaren van Malta’s Satabank die blogger Manuel Delia aanklagen(opens in new window) voor een blogpost waarin hij witwaspraktijken aan de kaak stelt, en de Bollore Group die Sherpa en ReAct in Frankrijk aanklaagt(opens in new window) om hen te weerhouden van het melden van mensenrechtenschendingen in Kameroen. In Italië worden jaarlijks meer dan zesduizend (ofwel tweederde) van de smaadzaken die tegen journalisten en mediakanalen worden aangespannen, door een rechter onontvankelijk verklaard. Toen de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia op brute wijze werd vermoord, waren er 47 SLAPP’s(opens in new window) tegen haar in behandeling.

Lees het Engelstalige statement hieronder.

Meer informatie nodig?

Download

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.