Direct naar inhoud
Al-Haq

Lastercampagne tegen Al-Haq

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq blijft het doelwit van een verfijnde lastercampagne tegen haar medewerkers en tegen de organisatie als geheel. Shawan Jabarin, de directeur van Al-Haq, is het slachtoffer van laster door onjuiste publicaties die over hem worden verspreid. Eén van de mensenrechtenadvocaten van Al-Haq, Nada Kiswanson, die de organisatie in Europa en bij het Internationaal Strafhof vertegenwoordigt, wordt bedreigd met geweld en de dood.

De situatie verergerde in september 2015 toen meerdere Europese donoren van Al-Haq valse brieven ontvingen, zogenaamd afkomstig van de Palestijnse Autoriteit (PA). Daarin stond te lezen dat Al-Haq onderzocht werd door Ernst & Young en werd beschuldigd van onder meer fraude en corruptie. De PA en Ernst & Young bevestigden later dat deze brieven niet van hen afkomstig waren. Bovendien ontvangen donoren en financiële instanties frauduleuze brieven om zo te proberen de financiering van en betalingen aan Al-Haq te blokkeren. Bovendien heeft de organisatie nog altijd te maken met cyberaanvallen en maken Israëlische overheidsfunctionarissen aantijgingen in hun toespraken en diplomatieke ontmoetingen, met als doel de organisatie in diskrediet brengen.

Aanvallen nemen toe

Het mag geen toeval heten dat de toename van de aanvallen op Al-Haq gelijk lopen met de vooruitgang die de organisatie boekt met het indienen van dossiers bij het Internationaal Strafhof. En met het besluit van de EU over de etikettering van producten uit nederzettingen. De Israëlische Minister van Justitie en verschillende Israëlische kranten, organisaties en instellingen doen verwoede pogingen om de mensenrechtenorganisatie in een kwaad daglicht te stellen. Ook vanuit het buitenland. De mensenrechtenorganisatie wordt daarbij afgeschilderd als een terroristische organisatie of als ‘voorstander van terrorisme’, ‘aanzetter tot geweld’ en directeur Jabarin zou een ‘propagandacampagne tegen Israël promoten’. In september 2017 overhandigde Al-Haq, samen met drie andere Palestijnse mensenrechtenorganisaties, wederom bewijs aan Fatou Bensouda − aanklager van het Internationaal Strafhof. Dit ging om bewijs van oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid, begaan door Israëlische soldaten en leiders in de Palestijnse bezette gebieden. Te zien op de foto hieronder.

Foto:Al-Haq

Oproep

Al-Haq kan niet in alle vrijheid haar werk doen. Ondanks alle bedreigingen en tegenwerking gaan zij door. Zoals directeur Shawan Jabarin zegt:

“We laten ons hierdoor niet afschrikken in ons streven naar gerechtigheid.”

En hierin worden Al Haq gesteund door het ‘Observatory for the Protection of Human Rights Defenders’, een samenwerking tussen de International Federation for Human Rights (FIDH) en de World Organisation Against Torture. Samen zetten zij zich in om mensenrechtenverdedigers te beschermen en hen concrete hulp te bieden in geval van nood. Zij doen dan ook een urgente oproep:

“The Observatory urges all competent authorities in Israel to investigate the situation and to comply with the relevant international norms and standards, including the UN Declaration on Human Rights Defenders, in order to create an environment where human rights defenders can operate freely. The authorities in Israel should in particular refrain from making any depreciating comments on human rights defenders and publicly support the important role played by human rights defenders, including those critical of the country’s human rights record.”

Lees meer over deze oproep en de lastercampagne tegen Al Haq(opens in new window) .

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.