Direct naar inhoud
SOMO

Landrechten in Colombia

De case Bioenergy

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Saskia van Drunen
Geschreven door: Yamile Salinas Abdala (Indepaz)
Geschreven door: Camilo González Posso (Indepaz)
Gepubliceerd op:

Dit rapport beschrijft de dynamiek van grondbezit en concentratie van land in handen van enkelen in de Altillanura, een subregio van de Orinoquía in Colombia (grenzend aan Venezuela en Brazilië). Het volledige rapport is in het Spaans; een uitgebreide Engelse samenvatting die de context, de belangrijkste inzichten en conclusies samenvat, is toegevoegd.

De Altillanura (en de Orinoquía) kent een lange geschiedenis van illegale gewapende groepen, massale en systematische mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationale humanitaire recht, een falende overheid, en landroof-problematiek te midden van juridische en illegale agrarische hervormingen. SOMO en haar Colombiaanse partner Indepaz onderzochten de onderliggende structurele juridische en politieke oorzaken van een aanhoudende ongelijke verdeling van land.

Het onderzoek vond plaats in het kader van een project over multinationale ondernemingen in (post-)conflict Colombia. Hoe worden mensenrechten geïmplementeerd? Aan welke richtlijnen en normen heeft de Colombiaanse regering zich verbonden? Het onderzoek analyseert het beleid en de praktijk van bedrijven die in Colombia actief zijn.

Dit rapport volgt op eerder onderzoek naar twee specifieke bedrijven, namelijk Poligrow – een Italiaans-Spaans bedrijf in Mapiripán – en het Canadese Pacific E&P – nu Frontera Energy Corporation in Puerto Gaitán. Voor deze studie hebben we ons gericht op Bioenergy, een dochteronderneming van Ecopetrol, waarin de Colombiaanse staat een meerderheidsaandeel heeft.

In alle drie de gevallen gaat het om grootschalige bedrijven die veel land nodig hebben voor de productie van palmolie (Poligrow en Pacific) of suikerriet (Bioenergy). We hebben het beleid en de praktijken van Poligrow, Pacific en Bioenergy geanalyseerd volgens de relevante Colombiaanse wetten en relevante internationale normen voor bedrijven en mensenrechten waaraan Colombia zich wil houden.

Het rapport is gebaseerd op bestaande wetgeving, beleidsdocumenten, gerechtelijke uitspraken, bedrijfs- en mediaberichten, evenals op interviews en workshops met relevante belanghebbenden.

Partners

Publicatie

Bijlagen

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Saskia van Drunen
Geschreven door: Yamile Salinas Abdala (Indepaz)
Geschreven door: Camilo González Posso (Indepaz)
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.